• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Már 331 településen kritikus a praxishelyzet

Lapszemle 2018.07.16 Forrás: penzcentrum.hu
Már 331 településen kritikus a praxishelyzet

A tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek száma hónapról hónapra is nő, alig egy hónap alatt 11-el nőtt.

Magyarországon 331 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Alap és Lakóhelyközeli Ellátások Igazgatóság Alapellátási Osztályának legfrissebb adatai szerint. 19 településen 2005 óta tartósan betöltetlen a háziorvosi praxis. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezeken a helyeken egyáltalán nem látják el a betegeket, csak épp helyettesítéssel oldják meg a rendelést. Úgy néz ki, hogy a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek száma hónapról hónapra is nő, ugyanis a júniusi adatok szerint "még csak" 320 településen volt tartósan betöltetlen a háziorvosi praxis, most alig egy hónap alatt viszont ez a szám 11-el nőtt - írta a pénzcentrum.hu.

Eközben rengeteg nyugdíjazás előtt álló háziorvos is próbálja eladni praxisát, tele az internet hirdetésekkel. Az egyik nyugat-magyarországi településen fél éve hirdeti a praxist egy nyugdíjas korú háziorvos, aki kérte, se a települést, se a nevét ne hozzuk nyilvánosságra. Azt mondta, a reális ár a praxisért nagyjából 10 millió forint lenne, de erről már rég lemondott.

Leginkább 40-50 év körüli orvosok jelentkeznek, sokan voltak, akik Kelet-Magyarországról szeretnének elköltözni. Igazán komoly érdeklődő viszont nem akadt - mondta szomorúan. Arra a kérdésre, hogy mégis mennyi bevételre számíthatna az, aki megvásárolná a praxist, azt mondta, nagyjából 1,5 millió forinra jön ki a havi bevétele.

Mikor megjegyzem, hogy a 1,5 millió forint azért nem hangzik rosszul, azt mondja, első hallásra valóban nem, de arról nem szabad megfeledkezni, hogy ő, mint vállalkozó, ebből fizeti minden kiadását, beleértve a háziorvosi asszisztens fizetését, a takarítónőt, a könyvelőt, a szükséges eszközöket, a számítógépes rendszereket stb...

Arra a kérdésre, mi a véleménye, hogyan lehet orvosolni a háziorvos-hiányt, azt válaszolta, véleménye szerint nagy összevonások lesznek, 3-4 körzetet lát majd el egy, jó esetben középkorú, rosszabb esetben idősebb orvos. Vagyis egyre kevesebb idő jut majd a betegekre, egyre rövidül a rendelési idő, és egyre leterheltebbek lesznek az orvosok is - írta a lap.

A több hónapos eredménytelen harcot követően a praxisjog visszaszáll az önkormányzatokra, mely kötelező önkormányzati feladatként próbálja biztosítani az ellátást, legtöbb esetben sikertelenül, majd az adott praxis a tartósan betöltetlen praxisok népes táborát kezdi gyarapítani. A fentiek paradoxonja, hogy az eladhatatlan praxisok miatt bőven a nyugdíjkorhatár felett dolgozó kollégák tartják lélegeztető gépen az alapellátást, hiszen ha a legfrissebb háziorvosi korfára pillantunk, jól látszik, hogy a kollégák 40 százaléka 60 év felett praktizál - mondta a Pénzcentrumnak Dr. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója. Hosszú távon a megoldást egy úgynevezett praxis alapkezelő felállítása jelenthetné. Szerinte a háziorvosi szakma mára totálisan presztízsét vesztette, nem jelent perspektívát egy fiatal kolléga számára, amennyiben azt látja, hogy receptek és beutalók írásán kívül alig folyik valódi orvosi munka a praxisokban.

Legolvasottabb cikkeink