• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Meg kell tanítani, mi a sürgősségi

Lapszemle 2019.12.10 Forrás: 24.hu
Meg kell tanítani, mi a sürgősségi

Mivel az SBO-k nyitottak és könnyen elérhetők, egyre többen indokolatlanul várják a sürgősségi osztályokon az azonnali ellátást.

A betegeknek is van szerepük abban, hogy a sürgősségi ellátás minősége javuljon – véli Kullmann Tamás, aki könyvet írt arról, milyen tünetekkel mikor kell orvoshoz fordulni. A győri kórház belgyógyásza szerint bár a sürgősségi osztályok működése összetett probléma, a pácienseknek nem tanították meg, hogyan használják a Magyarországon viszonylag újnak számító ellátási formát, és sok minden más mellett ez is hozzájárul az SBO-kon kialakuló állapotokhoz. A 24.hu-nak nyilatkozva Kullmann Tamás beszélt arról is, gyakran a krízishelyzetről szóló hírek a gyakorlatban „átmeneti anomáliákat” jelentenek.

A sürgősségi betegellátó osztályok (SBO-k) működésének anomáliáit nehezen lehet  egy dologgal megindokolni, sokkal inkább arról van szó, hogy az egész egészségügy hiányosságai és problémái zuhannak rá a sürgősségi osztályokra és lesznek azonnal érzékelhetők az ott ellátásra várakozó betegek számára.

A rosszul működő alapellátás és ügyeleti rendszer, az elégtelen létszámú orvosi-ápolói személyzet és azok leterheltsége, valamint a keszekusza betegutak miatt is az SBO-k gyakran jutnak el teljesítőképességük határára. Az összképhez tartozik még, hogy folyamatosan növekszik a betegforgalom, mivel egyre többen gondolják úgy, hogy a sürgősségin úgyis ellátják, ezért elmennek oda, akár akkor is, ha panaszukkal nem az SBO-n lenne a helyük.

A betegeknek kevés kapaszkodó áll rendelkezésükre azzal kapcsolatban, hogyan használják a sürgősségi ellátást. Egy most megjelent könyv éppen nekik nyújt segítséget panaszaik súlyosságának megítélésében és az orvoshoz fordulás szükségességének eldöntésében. Dr. Kullmann Tamás, a Mikor forduljunk orvoshoz? 100 tünet, amelynél azonnal hívjon mentőt című könyv belgyógyász szerzője azért tartja fontosnak a könyv megjelenését, mert úgy látja, maguk a betegek is tehetnek azért, hogy minőségibb legyen a sürgősségi ellátás. További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink