• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Megfelezte a PCR-piacot a hatósági ár

Lapszemle 2020.09.29 Forrás: forbes.hu
 Megfelezte a PCR-piacot a hatósági ár

Csak házhoz menő tesztelést végeznek a hatósági áron, további 20 ezer forintos kiszállási díjért.

Egy héttel a PCR-tesztekre vonatkozó hatósági ár bevezetése után úgy tűnik, az intézkedés gyakorlatilag lefelezte a magánteszt piacot. A 19 500 forintos fix ár nem fedezi a magánegészségügyi szolgáltatók költségeit, így nemhogy nem keresnek a koronavírus tesztelés ezen típusán, hanem buknak rajta. Ezt pedig láthatóan többen nem vállalják be, a forbes.hu friss körképe alapján a legnagyobbak közel fele kilépett a piacról.

 Az utóbbi napokban több magánklinikával, magán rendelőközponttal beszélgetve mindenki nagyjából hasonló tételeket és árakat emlegetett, vagyis a 30 ezer forintos jellemző díjtétel a következőkből állt össze: 

• a laborköltség 17 és 22 ezer forint körül van,

• a védőfelszerelések, fertőtlenítő szerek páciensenként és tesztenként 4-5 ezer forintra jönnek ki (vannak egyszer használatos, és minden beteg után kidobandó tételek, mint például a kesztyűk; vannak a több ezer forintos szelepes szájmaszkok, és a 10 ezer forintba kerülő szkafanderek, amiket a nap végén ózonnal sterilizálva többször fel lehet venni),

• és ehhez adódnak a munkabérek, az extra adminisztrációs, IT- és papírköltségek, amik a bejelentkezéssel, adatrögzítéssel, leletkiadással kapcsolatban merülnek fel.

Mivel nagyjából mindenki ezekkel a kiadásokkal szembesül, 19 500 forintos áron csak veszteséget lehet termelni. Így aztán nem meglepő, ha a racionálisan, üzleti logika mentén működő magánszolgáltatók mostantól nem végeznek PCR-teszteket – a legtöbben már szeptember 21-én, néhányan pár nap elteltével minden felhajtás nélkül egyszerűen levették a honlapjukról ezt a szolgáltatást.

Elvétve akad, aki a visszavonulásához transzparens magyarázatot is fűzött, mint például a győri Kardirex Egészségügyi Központ. Ők úgy tájékoztatják a klienseket, hogy: „figyelembe véve a beszerzési árakat, a bér és az egyéni védőeszközök költségét a PCR tesztelés a magánintézmények számára akár veszteséget is termelhet, ami egy gazdasági társaság esetében nem fenntartható”.

Ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy október közepéig még elvégzik a vizsgálatokat azoknak, akik korábban már bejelentkeztek, mert a fokozott járványveszélyre tekintettel „a tesztpiac összeomlásának ütemét csökkentendő szakmai döntést” hoztak. Ezt követően viszont „szigorú gazdasági döntés” mentén a szerződött partnercégeiknek végzik majd a PCR vizsgálatokat, hogy felmérjék és értékeljék a munkavállalóikra ható biológiai kockázatokat, egyéb esetben pedig csak házhoz menő tesztelést végeznek a hatósági áron, további 20 ezer forintos kiszállási díjért. Továbbiak a cikkben

 

Legolvasottabb cikkeink