• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mégis vállalja a túlmunkát 10-15 orvos a Honvédban

Lapszemle 2018.09.12 Forrás: Népszava
Mégis vállalja a túlmunkát 10-15 orvos a Honvédban

Miközben a sürgősségiek kaptak pénzt és eszközöket, a 45 önkéntes túlmunkaszerződését fölmondó orvoshoz, még csak nem is szóltak.

Visszalépett 10-15 orvos abból a 45-ből, akik korábban felmondták az önkéntes túlmunkaszerződésüket – értesült a Népszava. A jelek szerint ugyanakkor a Honvédkórház vezetése nem tesz további erőfeszítéseket a közelmúltban nyilvánvalóvá vált ellátási problémák enyhítésére.  

Zacher Gábor, a sürgősségi osztály vezetőjének látványos lemondása után ugyan jelentős (óránként hat- és nyolcezer forintos) béremelést ígértek az ottmaradó szak- és váltásvezető orvosoknak, valamint hirtelen a honvédségi műszerraktárak is megnyíltak, ám ezzel olyan problémákat enyhítettek, amelyekre a sürgősségi osztály vezetője mindaddig hasztalan hívta fel a kórház vezetőinek a figyelmét.

E látványos kilépés mellett kevesebb figyelem jutott az ezzel párhuzamosan zajló másik akcióra, amelyben a traumatológusok és az aneszteziológusok 40 százaléka bejelentette, hogy többet nem vállalnak önkéntes túlmunkát. Annak pedig az volt az előzménye, hogy a Honvédkórház menedzsmentje júniusban megvonta az önkéntes túlmunkáért adható juttatást, és az érintett orvosok a júliusi fizetési jegyzékükön szembesültek azzal, hogy több tízezer forinttal kevesebbet kaptak a szokásos összegnél. Volt olyan orvos is, akinél ez a differencia elérte a 100 ezer forintot.

Ennek következtében a 112 érintett gyógyító közül 45-en szeptember elsejétől fölmondták az önkéntes túlmunka szerződésüket. Így a hó elejétől ezek az orvosok a korábbi heti 60 óra helyett, csak 48 órára lettek beoszthatók a Honvédkórházban. (Az egészségügyben dolgozók normál munkaideje heti 40 óra, a munkáltató további 8 órányi gyógyítást kötelezően elrendelhet, és további 12 órát pedig önként lehet vállalni. Ez utóbbi kereteit általában külön szerződés szabályozza.) 

A 45 szakorvos döntése a munkaerőhiány miatt azzal fenyegetett, hogy a tervezett műtétek csúszhatnak, és az ügyeletet is nehézségek árán lehetett az első őszi hónapra megszervezni. Miközben a sürgősségiek kaptak pénzt és eszközöket, a 45 önkéntes túlmunkaszerződését fölmondó orvoshoz, még csak nem is szóltak. Elterjedt köztük az a hír is, hogy a Semmelweis Egyetemről vezényelnek át aneszteziológusokat, így a helyiekre nem lesz a továbbiakban szükség. Ez később nem bizonyult valósnak.

Volt, akinek azt mondta a főnöke, hogy ha nem dolgozik, a kórház kevesebb ellátásért kap majd pénzt az egészségbiztosítótól, és ez is ronthatja a havi béreket. Volt akit az a fenyegetés rémisztett meg, hogyha itt hepciáskodik, akkor sehol a magyar egészségügyben nem kaphat majd állást. Bár józan ésszel nehéz elképzelni, hogy a mostani szakemberhiányban ne kapkodna bármely kórház a traumatológus vagy az altatóorvos után, ám aki itt élt az elmúlt években, emlékezik Sándor Mária sorsára: a fekete ruhás nővér látványos érdekvédő akciói után, az általános nővérhiány ellenére sem kapott állami intézményben munkát.

Lapunk úgy tudja: a 45 túlmunka szerződésből kilépő orvosból mostanra 10-15-en visszakoztak és ismét vállalják a heti 12 órányi többletmunkát.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink