• Pollen
  • Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

   Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

  • Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

   Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

  • Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

   Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • Erre figyeljen, ha nyáron antibiotikumot szed

   Erre figyeljen, ha nyáron antibiotikumot szed

  • Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

   Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

  • Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

   Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

Megszűnhet az éjszakai orvosi ügyelet Rákócziújfaluban?

Lapszemle 2018.05.15 Forrás: szoljon.hu Szerző:
Megszűnhet az éjszakai orvosi ügyelet Rákócziújfaluban?

Bár kapunk az ügyeleti feladatok ellátására állami finanszírozást, ennyiért a szolgáltatók nem vállalják el a munkát.

Öt hónapja nem fizet a rákócziújfalui önkormányzat az éjszakai orvosi ügyeleti ellátás után a Tiszazugi Önkormányzati Társulásnak. Ha nem rendezi tartozását, május 15-től megszűnhet a szolgáltatás a településen. A Tiszazugi Önkormányzatok Társulása szervezi és koordinálja már 2004 óta az éjszakai orvosi ügyeletet Kunszentmárton járásban – valamint további három településen is. Korábban az önkormányzatok maguk szervezték mindezt, saját orvossal – írja a szoljon.hu portálja.

A működtetésre nyílt közbeszerzést kellett kiírnunk, az akkor nyertes cég a kezdetek óta végzi az ügyeleti munkát – mondja Molnár Bálint, a társulás elnöke. Szerinte az éjszakai ügyeleti rendszer összességében zökkenőmentesen és jól működik. Nem csoda, hogy később Kengyel és Rákócziújfalu is csatlakozott a „maghoz”, a már bejáratott rendszerhez.

Bár kapunk az ügyeleti feladatok ellátására állami finanszírozást, ennyiért a szolgáltatók nem vállalják el a munkát. Ezért minden részt vevő önkormányzatnak e célra lakosonként negyven forintot kell befizetnie havonta. Ez például Öcsödnek havi 160 ezer forintot jelent. Csakhogy – mint kiderült – akadtak-akadnak „renitens” önkormányzatok, melyeknek finoman szólva is nehezen megy a havi rendszeres utalás. A két önkormányzat pedig éppen a két új tag: Kengyel és Rákócziújfalu.

Fontos tudni, hogy miután az ügyeleti szolgáltatónak szerződése a Tiszazugi Önkormányzatok Társulásával van, így a társulás rendezi a számlát, nem külön-külön az önkormányzatok. A társulásnak akkor is ki kell fizetnie minden hónapban a szolgáltatónak a havi összeget, ha valamelyik település nem utal.

Kengyel mára már rendezte elmaradását, nem úgy Rákócziújfalu. Ez amiatt veszélyes, mert a társulás a nem fizető önkormányzat miatt a jövőben nem tudja kiegyenlíteni teljes egészében a szolgáltatási díjat, ezzel veszélybe kerülhet a szolgáltatás további végzése az egész érintett térségben.

 

Legolvasottabb cikkeink