• Pollen
  • Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

   Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

  • Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

   Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

  • Durva szezonra számíthatnak az allergiások

   Durva szezonra számíthatnak az allergiások

 • utazás
  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

  • Mit tehetünk az utazási betegség, a jetlag ellen?

  • Csupán a négy F-et kell betartanunk

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

Megszűnhet az éjszakai orvosi ügyelet Rákócziújfaluban?

Lapszemle 2018.05.15 Forrás: szoljon.hu Szerző:
Megszűnhet az éjszakai orvosi ügyelet Rákócziújfaluban?

Bár kapunk az ügyeleti feladatok ellátására állami finanszírozást, ennyiért a szolgáltatók nem vállalják el a munkát.

Öt hónapja nem fizet a rákócziújfalui önkormányzat az éjszakai orvosi ügyeleti ellátás után a Tiszazugi Önkormányzati Társulásnak. Ha nem rendezi tartozását, május 15-től megszűnhet a szolgáltatás a településen. A Tiszazugi Önkormányzatok Társulása szervezi és koordinálja már 2004 óta az éjszakai orvosi ügyeletet Kunszentmárton járásban – valamint további három településen is. Korábban az önkormányzatok maguk szervezték mindezt, saját orvossal – írja a szoljon.hu portálja.

A működtetésre nyílt közbeszerzést kellett kiírnunk, az akkor nyertes cég a kezdetek óta végzi az ügyeleti munkát – mondja Molnár Bálint, a társulás elnöke. Szerinte az éjszakai ügyeleti rendszer összességében zökkenőmentesen és jól működik. Nem csoda, hogy később Kengyel és Rákócziújfalu is csatlakozott a „maghoz”, a már bejáratott rendszerhez.

Bár kapunk az ügyeleti feladatok ellátására állami finanszírozást, ennyiért a szolgáltatók nem vállalják el a munkát. Ezért minden részt vevő önkormányzatnak e célra lakosonként negyven forintot kell befizetnie havonta. Ez például Öcsödnek havi 160 ezer forintot jelent. Csakhogy – mint kiderült – akadtak-akadnak „renitens” önkormányzatok, melyeknek finoman szólva is nehezen megy a havi rendszeres utalás. A két önkormányzat pedig éppen a két új tag: Kengyel és Rákócziújfalu.

Fontos tudni, hogy miután az ügyeleti szolgáltatónak szerződése a Tiszazugi Önkormányzatok Társulásával van, így a társulás rendezi a számlát, nem külön-külön az önkormányzatok. A társulásnak akkor is ki kell fizetnie minden hónapban a szolgáltatónak a havi összeget, ha valamelyik település nem utal.

Kengyel mára már rendezte elmaradását, nem úgy Rákócziújfalu. Ez amiatt veszélyes, mert a társulás a nem fizető önkormányzat miatt a jövőben nem tudja kiegyenlíteni teljes egészében a szolgáltatási díjat, ezzel veszélybe kerülhet a szolgáltatás további végzése az egész érintett térségben.

 

Legolvasottabb cikkeink