• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megszűnik az Andaxin: több a kár, mint a haszon

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Korkedvezményes nyugdíjba küldi az Európai Gyógyszerügynökség (EMA-CHMP) az Andaxint.

A népszerű nyugtatót kereken 55 éve törzskönyvezték Magyarországon, és most alapvetően gyógyszerbiztonsági okokból kell kivonni a forgalomból. A gyógyszerügynökség fokozatosan távolítja el az Andaxint legkésőbb 2013. június 30-ig. Az intézkedésre azért van szükség, mert a hatóanyagával, a meprobamáttal kapcsolatban biztonságossági aggályok merültek fel - olvasható a Népszabadság honlapján.

A francia gyógyszerügyi hatóság a mellékhatás-jelentések (köztük a véletlen túladagolás és következményesen fellépő súlyos, olykor halált is okozó mellékhatások) és az ezek kapcsán bevezetett kockázatcsökkentő intézkedések eredményeit felmérve döntött a készítmény forgalomba hozatali engedélyének felfüggesztéséről. Ezt követően kezdték vizsgálni a hatóanyag előny-kockázat arányát. Az adatok alapján az EMA-CHMP megállapította, hogy a szer alkalmazásakor számos neurológiai és pszichiátriai, potenciálisan súlyos és életveszélyes mellékhatás jelentkezhet. Különösen veszélyesnek ítéltetett az idős betegekre, főként akkor, ha az Andaxint más gyógyszerrel együtt szedik.

Magyarországon körülbelül 30 ezer ember szedi rendszeresen ezt a gyógyszert. Bár a társadalombiztosító nem támogatja, 457 forintért lehet hozzájutni a patikákban. Hozzáférhető a közgyógyellátottak számára is. Van, akinek könnyű nyugtatóként, másoknak az alkoholelvonási tünetek menedzselésére ajánlja az orvosa. Az Andaxin csökkenti a szorongást, a félelmet, az idegállapot túlfeszítettségét, a nyugtalanságot, véd a műtétet megelőző izgalmaktól.

– A szer lényegében vészkijárat az alkoholbetegeknek, és egyelőre nem is nagyon látszik, hogy mivel pótolható – állítja Komáromi Zoltán háziorvos. Az elvonás ideje alatt enyhíti a remegést, a rossz közérzetet. Komáromi doktor praxisában nemcsak az alkoholbetegek kiegészítő terápiája, de a 85 év feletti idősek jól bevált nyugtató- és altatószere is. Állítja: a körzetében meglehetősen sokan szedik ezt az orvosságot. Mint mondta, több orvoslátogató is járt nála, amióta kiderült, hogy kivonják a terméket a piacról, de még egyikük sem tudott hasonlóan jó szert ajánlani a pótlására. Még nincs válasza arra, hogy mivel helyettesítheti.

A teljes cikk

Legolvasottabb cikkeink