Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Megújult a szombathelyi kórház

Lapszemle 2018.07.19 Forrás: magyaridok.hu Szerző:
Megújult a szombathelyi kórház

Az elmúlt években jelentős támogatási forrást kaptak a vidéki egészségügyi intézmények is.

Az elmúlt években 500 milliárd forint uniós forrás érkezett a vidéki egészségügyi intézményekbe, ennek és saját forrásnak a felhasználásával csaknem 18 milliárd forintból újult meg a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház, írja a magyaridok.hu.

– A fejlesztéseket a kórház stratégiájához igazítottuk, amelynek kiemelt célja az akut, illetve onkológiai betegségek teljes körű, legmagasabb szintű ellátása, valamint a betegek biztonságának és a betegellátás komfortjának emelése – számolt be a lapnak Nagy Lajos, a kórház főigazgatója. Az akut betegségek közül a népegészségügyi szempontból jelentősekre és gyakran előfordulókra fordítják a legnagyobb figyelmet, ide tartozik a szívinfarktus, a stroke, a baleseti ellátások.

– A Markusovszky kórház – Veszprémhez és Győrhöz hasonlóan – regionális onkológiai centrumnak számít, ezért a lehető legteljesebb portfólióra akarunk törekedni – hangsúlyozta Nagy Lajos. Kialakítottak egy molekuláris labort, ezzel is elősegítve a személyre szabott terápiát, ami jelenleg is óriási fejlődésen megy keresztül. Pályázatok útján megújították a sugárterápiás eljárásokat is: az intézmény 1,6 milliárd forint értékben beszerzett egy lineáris gyorsítót.

A főigazgató arra hívta fel a figyelmet: tévhit, hogy a daganatos betegségek kezelése csak az onkológiai osztályt érinti, valójában kihat a kórház szinte összes osztályára, például a diagnosztikai és az endoszkópos szakmákra is.

– A daganatsebészetben jelentős előrelépés, hogy egyre kisebb vágással járó, úgynevezett minimálinvazív beavatkozásokat végzünk, így gyorsabb a gyógyulás is – fejtette ki a főigazgató. Hozzátette: az onkológia megújítása nemcsak a műszerpark cseréjét jelentette, hanem az ehhez értő szakembergárda összegyűjtését is.

A legnagyobb beruházást, több mint hétmilliárd forintot a betegek kényelmére, a betegellátás színvonalának emelésére fordítottak. Az összeg körülbelül feléből megépítették a belgyógyászati tömböt, ahol a nem műtéti szakmák egymás mellé kerültek, így többek között a neurológia, a reumatológia, a bőrgyógyászat, az infektológia. – A betegek itt egy-, két-, illetve háromágyas szobákba kerültek, mindegyik kórtermet saját fürdővel és vécével látták el – jegyezte meg a főigazgató.

A hétmil­liárd forintos beruházás másik feléből a kilenc műtőből álló, a hetvenes években épült központi műtőblokkot újították fel teljesen, például kicserélték a belső és külső burkolatot, illetve az MR- és CT-készülékekről érkező digitális adatok megjelenítésére szolgáló új monitorokat hoztak. Pályázati forrásból a radiológiai osztály teljes eszközparkját digitalizálták, már nincs olyan eszközük, amellyel ne ilyen módon készítenének röntgenfelvételt.

– Mivel amortizálódott a kórház járóbeteg-szakellátásának otthont adó ötvenéves épület, ezt kiürítettük, és a szakrendeléseket a modernizált vérellátó szolgálat épületébe, valamint a kórház megüresedett földszinti területeire helyeztük át, csaknem 500 millió forint pályázati forrásból – számolt be Nagy Lajos.

Minden megyei kórház fejlesztésében kiemelt szerepet kap a gyermekgyógyászat, amelyen belül uniós forrásból tudták biztosítani a koraszülöttek ellátására szolgáló Perinatális Intenzív Centrumot. A szombathelyi kórház csaknem 160 millió forintból inkubátorokat, modern lélegeztetőgépeket, központi monitorrendszert szerzett be.

A teljes interjú a Magyar Idők online oldalán.

Legolvasottabb cikkeink