• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Miért nem indult el a rákszűrés, holott az unió kifizette

Lapszemle 2018.04.19 Forrás: nlcafe.hu
Miért nem indult el a rákszűrés, holott az unió kifizette

Hatmilliárd forintot kérhet vissza az unió, mert továbbra sem indult el az országos vastagbélrákszűrési program.

Több mint 10 ezerrel nőtt a rákbetegek száma az elmúlt évek során Magyarországon, erre aligha gyógyír, hogy a halálozási arány viszont 1100 fővel csökkent. Majd minden negyedik haláleset valamilyen daganathoz köthető. Nyugaton szűréssel mentik meg az embereket, itthon azon megy a vita, van-e szűrés, olvasható az nlcafe.hu portálon.

Hatmilliárd forintot kérhet vissza az unió, mert továbbra sem indult el az országos vastagbélrákszűrési program. Az ingyenes szűréseknek már ősszel meg kellett volna kezdődniük, hogy a vállalásban megjelölt célszámot tartani tudják, de február végéig egy szűrés sem valósult meg – derül ki abból a Hír TV birtokába került belső levélből, amit az uniós fejlesztésekért felelős államtitkár, Schanda Tamás küldött a tisztifőorvosi hivatalt vezető Szentes Tamásnak. A tévé beszámolója szerint Schanda a levélben lényegében keményen leteremti Szentest a közbeszerzés megakadásáért, és figyelmezteti, hogy a támogatás elveszhet a késedelem miatt. 

Szántó István onkológus azt mondja, a korai betegséget nehéz felfedezni, de könnyű gyógyítani. Ezért elengedhetetlen az ingyenes, népegészségügyi szűrőprogram.

„Az előrehaladott betegséget viszont könnyű felfedezni, de nagyon nehéz gyógyítani. Azokkal a daganatokkal, amik olyan elhelyezkedésűek, hogy szinte felfedezhetetlenek, nagyon nehéz dolgunk van. Japánban például rendkívül magas a gyomorrákos megbetegedések száma, ezért ott van általános és ingyenes szűrés, vagyis gyomortükrözés a veszélyeztetett korosztály számára. Ez a helyes eljárás. Magyarországon a leggyakoribb, szűrhető daganattípusok: a vastagbélrák, az emlőrák, a méhnyakrák és a prosztatarák. A legutóbbi általában lassú lefolyású, nagyon nyugodt betegség, ami leggyakrabban idős korban jelentkezik.”

"Nagyon fontos azt is kiemelni, hogy a vastagbélrák szűrésére nem alkalmas a székletvérből vett minta, ugyanis az csak 13 százalékban mutatja ki a betegséget, erre csupán a vastagbélrákszűrés alkalmas, vagyis a kolonoszkópia. Akinek volt már ilyen vizsgálata, az tudja, hogy ez egy kellemetlen procedúra, a legjobb altatásban elvégezni, erre ma Magyarországon elsősorban magánrendelőkben van lehetőség, meglehetősen drágán. A vizsgálat maga is komplikált, nagyon drága eszközök kellenek hozzá, és még fontosabb a  jó szakember. Nem árulok el titkot, ebből ma komoly hiány van az egészségügyben. Ez lehet az egyik oka annak, hogy nincs ingyenes népegészségügyi szűrés erre a betegségre." 

Kalotay Gábor, A Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke azt mondja, ők évek óta sürgetik az országos szintű vastagbélrákszűrést, ám folyamatosan csúszik a projekt. Legutóbb 2017. őszén, az egyik programukon is elhangzott az illetékes részéről: az eredetileg tervezetthez képest szervezési és egyéb akadályok miatt csúszik az országos szintű vastagbélrákszűrés elindulása. 

Kollégái véleményével ellentétben Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója szerint a vastagbélrákszűrés megoldott Magyarországon, hiszen a székletvérből vett minta tökéletesen elegendő arra, hogy az esetlegesen kialakulóban lévő daganatos betegség gyanúja felfedezhető legyen. Az idén márciusban Széchenyi-díjjal kitüntetett orvos azt elismerte, hogy az új daganatos megbetegedések száma az utóbbi években több, mint tízezerrel nőtt, de rögtön hozzátette, hogy a rák miatti halálozás azonban 1100 fővel lecsökkent.

A teljes cikk a portálon olvasható.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink