• Pollen
  • Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

   Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

  • Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

   Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

  • Durva szezonra számíthatnak az allergiások

   Durva szezonra számíthatnak az allergiások

 • utazás
  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

  • Mit tehetünk az utazási betegség, a jetlag ellen?

  • Csupán a négy F-et kell betartanunk

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

Mire készüljenek a leendő orvos-fogorvos hallgatók?

Lapszemle 2018.05.16 Forrás: eduline.hu Szerző:
Mire készüljenek a leendő orvos-fogorvos hallgatók?

 Az érettségi egyfajta állomás, fontos, hogy az adott tantárgyból tanultak ilyenkor egy egésszé összeálljanak.

Lefedi-e az emelt szintű érettségi biológiából azokat a témaköröket, amelyek ismeretére az általános orvosi képzésen építenek? Miért fontos, hogy egy felvételiző a biológia mellett fizikából és kémiából is felkészült legyen? Erről kérdezte az eduline.hu a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának egyetemi docensét.

Azok a témakörök, amelyek az orvosi-fogorvosi képzésen szerepet kapnak, például a sejtbiológia, a sejtanyagcsere, a szervek, szervrendszerek, mind jelen vannak az emelt szintű biológia érettségin – mondta ifj. dr. Sétáló György, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának egyetemi docense, az Orvosi Biológiai Intézet és Központi Elektronmikroszkópos Laboratórium intézetigazgató-helyettese.

„Később a szövettannal haladnak tovább, a szervekkel, szervrendszerekkel komplexebb formában az anatómia, élettan keretében fognak találkozni. A hallgatóknak immunológia tárgyuk is lesz, klinikai genetikát is tanulnak majd, vagyis ezek a témakörök mind elő fognak kerülni, ha nem is szeptembertől, az első félévben” – magyarázta, hozzátéve: az érettségi vizsgához azok a témák – például a növénytan vagy akár az evolúció - is hozzátartoznak, amelyekkel az orvosi-fogorvosi pályára készülők nem fognak részletesen foglalkozni. „Az érettségi egyfajta állomás, fontos, hogy az adott tantárgyból tanultak ilyenkor egy egésszé összeálljanak” – mondta.

Fizika, kémia, biológia: mit tanulnak az első évben a leendő orvosok?

„Az első évfolyamon molekuláris sejtbiológiát, kémiát, biofizikát is fognak tanulni a hallgatók. Ezek nagyon fontos területek, hiszen az első évben nem rögtön a szervrendszerekkel fognak foglalkozni, hanem a makromolekuláktól a fehérjéken, lipideken, szénhidrátokon át haladnak, a sejtszervecskéken keresztül jutnak el az egész sejt viselkedésének áttekintésééig. Többségében normális folyamatokat tárgyalunk, de időnként – főleg a második félév előrehaladtával egyre inkább – szó lesz kóros folyamatokról, egészen a daganatsejt eltérő, abnormális viselkedésééig” – adott betekintést az orvosi képzés tantárgylistájába az egyetemi docens.

További részletek a weboldalon.

Legolvasottabb cikkeink