• Pollen
  • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

   Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

  • Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

   Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

  • Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

   Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

 • utazás
  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

  • Mit tehetünk az utazási betegség, a jetlag ellen?

  • Csupán a négy F-et kell betartanunk

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

Mit várnak a háziorvosok a választásoktól?

Lapszemle Forrás: medicalonline.hu Szerző:
Mit várnak a háziorvosok a választásoktól?

A választásokat követően az lenne a legfontosabb, hogy az egészségügy megfelelő figyelmet kapjon a kormányzattól.

Bár a háziorvosok hosszú évek óta másról sem hallanak, mint az alapellátás prioritásáról, a praxisokban dolgozók csak alig érzik ezt a kitüntetett figyelmet. Finanszírozásuk valóban sokat emelkedett, vallják, de úgy tartják, számos dologban változásra lenne még szükség. A Praxismenedzsment körképében arra kereste a választ, mire számítanak, mit várnak a háziorvosok a 2018-as választásokat követően. Azaz, mihez nyúlnának hozzá szakmájuk érdekében?

Az eltelt időszakban a korábbiakhoz képest történt elmozdulás – szögezi le a beszélgetés legelején dr. Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke. Az alapellátási törvényt 2015-ben megalkották, ami komoly lépést jelent; igaz – a törzskartonról szólót leszámítva – mindmáig nem készültek el hozzá a szükséges végrehajtási rendeletek. Ennek magyarázata Selmeczi Kamill szerint talán az lehet, hogy az azokban foglaltakhoz forrást is kellett volna biztosítani a háziorvosoknak.

Az alapellátás jövedelemszintjének emelését fontos lenne folytatni, az utóbbi időszakban ugyanis jelentősen kinyílt az olló a kórházi szakorvosok javára, a háziorvosok kárára. A különbség ma több százezer forint bruttóban

A választásokat követően az lenne a legfontosabb, hogy az egészségügy megfelelő figyelmet kapjon a kormányzati munkában - mondta el a lapnak dr. Rurik Imre, a Debreceni Egyetem tanára, a Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék vezetője. Az alapellátás benne van ugyan az egészségügyi kormányzat látóterében és még mindig az egyik legjobban teljesítő eleme a hazai egészségügynek, a benne dolgozók tavaly óta azonban megint öregedtek egy évet és nagyon kevés a belépő fiatal. Mindegyik egyetemen igaz, hogy a friss szakorvosok nem akarnak önálló praxist, inkább helyettesítenek, mert az idősebbek meg tudják ezt fizetni a kétségkívül nagyobb finanszírozásból, de kilépni nem tudnak a rendszerből. A változáshoz rendszerszinten kellene hozzányúlni, ami alapvetően pénz és világos koncepció kérdése.

Komoly probléma az is, hogy alig van jól felkészült nővér, hangsúlyozza a professzor, aki ugyanakkor illúziónak gondolja azt, hogy az áprilisi választásokat követően, akár decemberre megoldódhat minden. A helyzet rendezéséhez nemcsak kimunkált koncepció kell, hanem politikai támogatottság, azaz megfelelő súlyú egészségügyi vezetés. További vélemények a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink