• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

MOK-elnök: Ez az ügy egy gyalázat!

Lapszemle 2016.12.17 08:12 Forrás: atv.hu
MOK-elnök: Ez az ügy egy gyalázat!

Már régen elindult a vizsgálat a veszprémi orvos ellen, aki kikényszerítette a betegektől a hálapénzt.

Ebben az esetben nem is lehet hálapénről beszélni, ez egy aljas, botrányos kikényszerítés volt, mélységesen elítéljük az ilyen cselekményeket – nyilatkozta Éger István az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint nem értesültek a jogerős ítélet előtt az esetről, most meg magamutogató módon írogatnak nyílt levelet a kamarának, amit egy olyan veszprémi orvos is aláírta, aki már egy évvel ezelőtt jelezhette volna a kamarának, hogy a városban milyen eset történt – olvasható az atv.hu portálján.

A szakember elmondta: évente 500 bejelentés van, ennek a 75-80 százaléka gyorsan lezárul, a jó része nem megalapozott, de a megalapozott esetekben súlyos ítéletek születnek. Hozzátette: a vizsgálat következménye az lehet, hogy az érintett orvost kizárják a kamarából.

Az nincs meghatározva, hogy meddig marad hatályban, 2 év után elévül a büntetés, ezután kérheti újbóli felvételét a kamarába – magyarázta. Éger István kijelentette: a kamarai törvény rossz, mert nem tudunk elég erősen fellépni az ilyen súlyos esetekkel szemben.

A MOK elnöke hangsúlyozta: az emberek joggal várják, hogy azonnal történjen valami az ilyen súlyos ügyekben, de ez jelenleg nem lehetséges, mert a bíróságnak csak az ítélet után 30 nappal kell, hogy értesítsék a kamarát az ilyen ügyekről.

A szakember elmondta: nem tudják, hogy valóban praktizált-e a veszprémi orvos az elsőfokú ítélet után. Hozzátette: ha az esetről időben történik bejelentés, akkor eljárhatott volna előbb a kamara, akár már a nyomozati szakaszban is. A sajtó nem jogforrás, erre nem lehet alapozni, ha egy ügyben vádemelés van, az nem minden esetben eredményez elmarasztaló ítéletet, az ártatlanság vélelmét addig fenn kell tartani – fogalmazott.

Éger István szerint ez az ügy egy gyalázat, ez egyértelmű. A MOK elnök elmondta: a mostani ítélettel, hogy az orvos valóban elkövette a bűncselekményt, de mivel a munkája nagy társadalmi haszonnal jár, ezért praktizálhat tovább, egyáltalán nem ért egyet a kamara. A szakember kijelentette: ez rendkívül sokat árt a szakmának, ezeket az embereket ki kell vetnie az orvostársadalomnak, ilyen embernek többet nem szabadna gyógyítással foglalkoznia.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink