• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Negyedszázados jubileumát ünnepli a háziorvosi egyesülés

Lapszemle 2018.06.01 Forrás: Észak-Magyarország
Negyedszázados jubileumát ünnepli a háziorvosi egyesülés

Pontosan 25 évvel ezelőtt alakult meg a Miskolci Vállalkozó Háziorvosi Rendszert Működtető Egyesülés.

Az országban azóta is egyedinek számító szervezetet anno a háziorvosok és a házi gyermekorvosok két érdekvédelmi egyesülete és az őket támogató két alapítvány hozta létre – tudta meg az Észak-Magyarország Soltész Rudolftól az egyesülés vezetőjétől. Az MVHR Egyesülésnek az orvosok nem tagjai. A jogrendszer tagként az alapító szervezeteket definiálja, ezért direkt beleszólása az orvosoknak nincsen a szervezet munkájába. Véleményüket az érdekképviseletek delegáltjai által a taggyűlésen fejthetik ki. Az Egyesülés speciális helyzetéből eredendően mégis nyitott – nincsenek zárt vezetői ülések, bárki megkeresheti gondjával vagy ötletével a menedzsmentet.

A háziorvosok és a házi gyermekorvosok az MVHR Egyesüléshez úgynevezett szolgáltatási szerződéssel kötődnek. Jelenleg B.-A.-Z. – megyéből összesen 224 praxist képviselnek 56 települést felölelve.

A harmadik, immár 15 éve itt lévő igazgató, Soltész Rudolf pályáztatás útján nyerte el beosztását. Az akkori Igazgatótanács dr. Palla Sándor elnök vezetésével olyan menedzsert keresett – és ezúttal nem háziorvost – aki képes korábbi referenciái alapján megvalósítani a szervezet gazdasági stabilitását és további fejlesztését. Az Ő koncepcióját fogadta el ekkor a Háziorvosi Egyesülés, miszerint a megye más településeinek háziorvosai felé is történjen meg a nyitás és csatlakozzanak a szakmai szervezethez. Az akkori 119 háziorvosi praxis rövid idő elteltével lett 224-es számmá, ami manapság stabilan alkotja a partneri létszámot.

Időközben jelentősen bővült az MVHR Egyesülés által kínált szolgáltatások köre, illetve a közösségformáló rendezvények, rekreációs programok mennyisége is, az akkor még meglévő dr. Haulik László vezette Nil Nocere alapítvány bevonásával. Ma már az új jogszabály által megkövetelt háziorvosi feladatok döntő többségét az MVHR Egyesülés fogja össze elsősorban flottaszerződések megkötésével, más városokhoz képest sokkal kedvezőbb feltételekkel. Így az orvosi rendelőkben kötelező vonalas telefonszolgáltatást, az internetet, a veszélyes hulladék elszállítását és ártalmatlanítását, a tűz és munkavédelmi oktatást és felülvizsgálatot, az infekciókontroll-tervet és a minőségbiztosítási feladatokat is. A legkedvezőbb áron kapják a szervezethez tartozó praxisok az orvos-nővér kötelező szakmai felelősségbiztosítást és most a legújabb jogszabályi előírásnak megfelelő GDPR (személyes adatvédelmi) szabályzatot is.

A lap kérdésére, hogy meddig tartható fenn még e szervezet Soltész Rudolf elmondja: Sok múlik a jelenlegi, de egykori alapító tagszervezetek vezetőinek hozzáállásán. A Praktizáló Orvosok Szövetségének (POSZ) elnöke dr. Poncsák Csaba és a Gyermek Alapellátásban Praktizáló Orvosok Szövetsége (GYAPOSZ) elnöke dr. Simkó Róbert remélhetően úgy érzi, hogy mindig lehet találni újabb és újabb megoldandó feladatokat. A meglehetősen nagy létszámú orvosközösség érdekében pedig érdemes jó célokért, jó érzésű, tisztességes emberek vezetésével, az értelmes és gondolkodó háziorvosokért és házi gyermekorvosokért a lehető legtöbbet megtenni, amíg a háziorvosi közösség úgy fogja továbbra is érezni, hogy jó érzés a jövőben is az Egyesüléshez tartozás, hiszen ez a közösség számukra a biztonság, a védelem, és az elérhető nyugalom.

 

Legolvasottabb cikkeink