• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem igazi sikertörténet az ügyeleti díjak felemelése

Lapszemle 2022.01.22 Forrás: nepszava.hu
Nem igazi sikertörténet az ügyeleti díjak felemelése

"Jelen pillanatban is egy széttagolt, eklektikusan működő rendszerben kell helytállni. Miközben nincs elég se orvosból, se egyéb szakdolgozóból".

Huszadikára sok helyen minden hónapban elfogy az a munkaidőkeret, amelyen belül az orvosok ügyeletre kötelezhetők, attól kezdve már lényegében szívességet tesz az, aki vállalja a szolgálatot. Ezért Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára szerint vagy az ellátóhelyek számát kell csökkenteni vagy az ügyeleti díjak megemelésével vonzóvá tenni a túlórázást az orvosok számára. A Népszava kérdezte őt.

Svéd Tamás szerint az ügyeleti rendszer új finanszírozása további korrekcióra szorul. Mint mondta: „Az ügyeletekre nem az orvosoknak és nem az egészségügyi dolgozóknak van szüksége, hanem a betegeknek. Az egészségügyi dolgozók igen jelentős része nagyon szívesen tartózkodna éjszaka a saját ágyában és a hétvégén pedig töltené az időt a családjával, utazással, vagy bármi mással. Ám, ha ehelyett arra akarjuk őket rávenni, hogy benn legyenek az intézményekben, akkor annak ára van. A korrekt ellentételezés pedig ott kezdődik, hogy ezért ne kapjon kevesebbet a nappali munkadíjánál az az ügyeletes orvos, aki hajnali négykor a műtőben állva, vagy a sürgősségin fogadja és ellátja a beteget" - fogalmazott a MOK titkára.

Svéd Tamás szerint ahhoz, hogy itt egy működő egészségügy legyen, még számos dolgot meg kellene változtatni. Hozzátette: bár a kormány jelentősen növelte az orvosi béreket, s ez egyfelől segítette a rendszer életben tartását, de nagyon sok új, kezelendő feszültséget is okozott. Jelen pillanatban is egy széttagolt, eklektikusan működő rendszerben kell helytállni. Miközben nincs elég se orvosból, se egyéb szakdolgozóból. A működőképesség megőrzése érdekében vagy szűkíteni kellene az ellátóhelyek számát, és racionalizálni, központosítani a szolgáltatásokat, vagy ha ez nem megy akkor a kevés számú dolgozót kellene rábírni arra, hogy a szabadidejük terhére további ügyeleteket vállaljanak éjszaka és a hétvégén. Ha az ígéret szerint folytatódik az orvosi béremelés akkor ez a probléma is újratermelődik.

A Népszavának egy nagy vidéki kórház vezetője az ügyeleti díjakkal kapcsolatban azt mondta: míg korábban egy fül-orr-gégész 2000-3000 forintért ügyelt, most 8000-9000 forintot is kaphat ugyanazért a munkáért. Hozzátette: a sürgősségi traumatológiákon, intenzíveken dolgozók körülbelül ugyanannyit kapnak, mint eddig. Hozzátette: az orvoshiány miatt gyakran alakult olyan helyzet, hogy extrém orvosi díjakat fizettek egy-egy gyógyító megtartásáért az intézmények, ám ennek a fedezetét nem kapták meg. Így ez is srófolta a kórházi adósságot. Most viszont a havi finanszírozással megkapják a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől az ügyeleti díjak fedezetét is.

Legolvasottabb cikkeink