• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

Nem minden segítség jó a hajléktalanoknak

Lapszemle 2017.11.13 07:08 Forrás: mno.hu
Nem minden segítség jó a hajléktalanoknak

A november 1-jétől tavaszig tartó krízisidőszakban szélesítik a szolgálati kapacitásokat, megerősítik a hétvégi ügyeletet is.

– El kell érnünk, hogy ne csak fél órára járjanak be a legnagyobb hidegben melegedni a szállókba a hajléktalanok – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Morva Emília, a szeretetszolgálat regionális vezetője, hozzátéve, hogy ha kell, mindent megtesznek, csak ne az utcán aludjon valaki a fagyban. – Ha valaki a földön alszik öt éve, nem lehet meggyőzni azzal, hogy ágyban aludhat – mondta Morva Emília annak kapcsán, hogy sokan visszautasítják a segítséget. Szerinte a legfontosabb, hogy a hajléktalanok bízzanak abban, hogy az igényeiknek megfelelő hajléktalanszállón tudják tölteni az éjszakát, sokaknak ugyanis rossz tapasztalatai voltak. A leggyakrabban az értékeiket féltik, de a máltaiak szerint általánosan javulnak az értékmegőrzési lehetőségek a hazai szállókon.

A másik gyakori visszautasítási indok, hogy a kutyáikat nem vihetik be a szállókra, ám a Máltai Szeretetszolgálat az intézményeiben igyekszik biztosítani, hogy kennelekben elszállásolhassák az állatokat is. A hajléktalanok véleményére hatással lehet az is, hogy az egyes szállók eltérően alkalmasak például a mozgásukban korlátozottak számára, így a megfelelő helyre irányítás megalapozhatja a szolgálatok iránti bizalmat és a segítség elfogadását.

Morva kiemelte, hogy sokszor nem tesznek jót az állampolgárok az utcán alvó hajléktalanoknak azzal, ha rendszeresen ételt vagy valamilyen ellátmányt visznek nekik. Ilyenkor ugyanis sokkal nehezebb meggyőzni őket a szolgálatoknak, hogy a téli fagyok idején a szállásokat válasszák éjszakára, mert a törődésért és a személyesen nekik nyújtott segítségért a fagyás kockázatát is vállalják. Morva kifejezetten ajánlotta, hogy álljunk meg és érdeklődjünk az utcán fekvő emberektől, hogy jól vannak-e, de aki teheti, inkább a szolgálatok segítségének igénybevételére próbálja rávenni a hajléktalanokat, akik a meleg szállás mellett ellenőriztetni tudják az egészségi állapotukat, és szakszerű ellátásban tudják őket részesíteni.

A szociális munkások telefonon is tanácsot tudnak adni, valamint ha közvetlen segítség kell, egy-két órán belül ki tudják küldeni munkatársaikat.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink