• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Nem minden segítség jó a hajléktalanoknak

Lapszemle 2017.11.13 07:08 Forrás: mno.hu
Nem minden segítség jó a hajléktalanoknak

A november 1-jétől tavaszig tartó krízisidőszakban szélesítik a szolgálati kapacitásokat, megerősítik a hétvégi ügyeletet is.

– El kell érnünk, hogy ne csak fél órára járjanak be a legnagyobb hidegben melegedni a szállókba a hajléktalanok – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Morva Emília, a szeretetszolgálat regionális vezetője, hozzátéve, hogy ha kell, mindent megtesznek, csak ne az utcán aludjon valaki a fagyban. – Ha valaki a földön alszik öt éve, nem lehet meggyőzni azzal, hogy ágyban aludhat – mondta Morva Emília annak kapcsán, hogy sokan visszautasítják a segítséget. Szerinte a legfontosabb, hogy a hajléktalanok bízzanak abban, hogy az igényeiknek megfelelő hajléktalanszállón tudják tölteni az éjszakát, sokaknak ugyanis rossz tapasztalatai voltak. A leggyakrabban az értékeiket féltik, de a máltaiak szerint általánosan javulnak az értékmegőrzési lehetőségek a hazai szállókon.

A másik gyakori visszautasítási indok, hogy a kutyáikat nem vihetik be a szállókra, ám a Máltai Szeretetszolgálat az intézményeiben igyekszik biztosítani, hogy kennelekben elszállásolhassák az állatokat is. A hajléktalanok véleményére hatással lehet az is, hogy az egyes szállók eltérően alkalmasak például a mozgásukban korlátozottak számára, így a megfelelő helyre irányítás megalapozhatja a szolgálatok iránti bizalmat és a segítség elfogadását.

Morva kiemelte, hogy sokszor nem tesznek jót az állampolgárok az utcán alvó hajléktalanoknak azzal, ha rendszeresen ételt vagy valamilyen ellátmányt visznek nekik. Ilyenkor ugyanis sokkal nehezebb meggyőzni őket a szolgálatoknak, hogy a téli fagyok idején a szállásokat válasszák éjszakára, mert a törődésért és a személyesen nekik nyújtott segítségért a fagyás kockázatát is vállalják. Morva kifejezetten ajánlotta, hogy álljunk meg és érdeklődjünk az utcán fekvő emberektől, hogy jól vannak-e, de aki teheti, inkább a szolgálatok segítségének igénybevételére próbálja rávenni a hajléktalanokat, akik a meleg szállás mellett ellenőriztetni tudják az egészségi állapotukat, és szakszerű ellátásban tudják őket részesíteni.

A szociális munkások telefonon is tanácsot tudnak adni, valamint ha közvetlen segítség kell, egy-két órán belül ki tudják küldeni munkatársaikat.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink