Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Népesedéspolitika: lesz-e valódi változás?

Lapszemle 2018.05.29 Forrás: hetek.hu Szerző:
Népesedéspolitika: lesz-e valódi változás?

Kérdéses, hogy a határozott értékválasztáson túl milyen politikai cselekvés fedezhető fel az elvi állásfoglalás mögött.

Magyarországon az elmúlt években folyamatosan csökkent az abortuszok száma. Az elmúlt hat évben évről évre kevesebb abortuszt hajtottak végre hazánkban, 2010 és 2015 között összesen 22,9 százalékkal csökkent a számuk. Míg a 2000-es évek második felében 43 és 44 ezer körüli volt e szám, addig 2010-ben majdnem 40 ezerre csökkent, 2017-ben pedig sikerült 30 ezer alá vinni ezen beavatkozásokat. Ez azt jelenti, hogy 100 élve születésre 31,1 művi vetélés jut, vagyis még mindig közel minden harmadik magzatot abortálnak ma Magyarországon - írta a Hetek című hetilap.

Alapvetően pozitív trendnek mondhatjuk az abortuszok számának csökkenését, ugyanakkor a tényeket árnyalja, hogy míg Nyugat-Európában már a 2000-es évek első felében a legalacsonyabb volt az abortuszok aránya a világátlaghoz viszonyítva (a 15–54 korosztályból 100 főre 12 művi terhességmegszakítás jutott), addig Kelet-Európában majdnem a négyszerese volt az előbbi értéknek ez az adat, vagyis 44 abortusz jutott 100 szülőképes korú nőre. A nagymértékű csökkenés tehát inkább a korábbi rendkívül gyászos statisztikának köszönhető, amely a posztszovjet térséget jellemezte, s azoknak a rendkívül tragikus számoknak, melyekkel a rendszerváltás után bírt e térség, amely az 1990-es években 105 (!) abortuszt jelentett 100 élve születésre.

Április végén a hvg.hu ismertette a birtokába jutott EMMI-dokumentumot, mely a kormány demográfiai terveit összegzi, s melyben igen széles spektrumban tűzött ki a kormány célokat a gyermekvállalás támogatása, egy annak megfelelő jogi és társadalmi környezet megteremtése céljából. Így a lakosság egészségügyi állapotának javítása, ezzel összhangban népegészségügyi prevenciós és szűrőprogramok elindítása, a várandósság, születés körülményeinek javítása, a bölcsődei kapacitások megkétszerezése és az atipikus foglalkozási formák, mint a távmunka, rész- és rugalmas munkaidő támogatása is megtalálható a dokumentumban. Mindezek még az ellenzéki lap által is elismert tervei a kormánynak, ugyanakkor tekintve, hogy Magyarország 1981 óta fogyó társadalom, az abortusz visszaszorítása érdekében tett társadalompolitikai célkitűzések elengedhetetlenek.

Legolvasottabb cikkeink