• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Non-doktorok: a sürgősségi ellátásban helyük van

Lapszemle Forrás: medicalonline.hu

Nem helyettesítik az orvost és nem oldják meg az orvoshiányt, figyelmeztet Berényi Tamás.

Magasan kvalifikált, kompetenciáikat pontosan ismerő, egy adott szegmensben mondhatni orvosi szinten képzett szakemberek régóta dolgoznak az egészségügyben világszerte. Az Advanced Practice Nurse-öket (APN) itthon non-doktoroknak nevezték el – írja a MedicalOnline.

A hazai APN képzés egyik kezdeményezője volt Berényi Tamás, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE) elnöke. Szerinte valódi kérdés az, hogy mire végeznek a hallgatók, megváltozik-e a magyar ellátói struktúra úgy, hogy szükség lesz az APN-ek készségeire. Ha nem, akkor – legalábbis a magyar társadalom szempontjából – ismét feleslegesen képeztünk ki olyan szakembereket, akiket külföldön tárt karokkal fogadnak majd egy olyan diplomával, amiért rajonganak szerte Európában és a világ legnagyobb részén.

Az orvosi tevékenység nagyon drága, ezzel szemben a non-doktorok számos feladatot vállalhatnak át az orvosoktól, akinek így több ideje marad arra a munkára, amit valóban csak ők tudnak elvégezni. Az APN-ek számos olyan beavatkozást – köztük invazív beavatkozásokat, amelynek pontosan ismerik az indikációját, módszertanát, szövődményeit, azok elhárításának módját – el tudnak végezni, ami jelenleg itthon orvosi kompetencia. "És még az is lehet, hogy jobban, mint egy frissen végzett rezidens" – teszi hozzá az elnök. Ezek a szakemberek vizsgálnak, adatokat értékelnek, bizonyos szinten terápiát rendelnek el, értékeket mérnek, és irány-, csoport-, valamint ápolási szinten diagnózist állítanak fel, ami természetesen nem olyan mélységű, mint az orvosé, de egy adott szegmensben professzionális.

A non-doktorok ugyanakkor nem helyettesítik az orvost és nem oldják meg az orvoshiányt – figyelmeztet Berényi Tamás.

Az orvostársadalom egy része nemtetszéssel fogadta az államtitkárság bejelentését az egyetemi mesterképzés elindításáról. Berényi szerint a tiltakozásnak több oka van: nem ismerik pontosan az APN fogalmát, azt viszont érzékelik, hogy változást jelent a számukra megszokott struktúrában. Másrészt a non-doktorok veszélyeztetik a megszokott hierarchiát, és ezáltal a paraszolvenciát, hiszen több ember jelenik meg ugyanazon feladat ellátáskor. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a kollégák közül sokan a triázsápolók megjelenését is nagy felháborodással fogadták.

Berényi Tamás elmondta azt is, a Magyar Orvosi Kamara sürgősségi ellátást vizsgáló felmérésének eredményeként úgy tűnt, sikerült felhívni a döntéshozók figyelmét a terület problémáira, hiszen Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy korábbi Kormányinfón arról beszélt, az ágazatért felelős Balog Zoltán erőforrás miniszter tárgyalóasztal mellé várja az érintett szervezeteket. Az MSOTKE jelentkezett a miniszternél, mint „érintett szervezet", de egyelőre nem kaptak választ.

Legolvasottabb cikkeink