• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Óriási üzlet van a magyar egészségügyben

Lapszemle 2018.06.06 Forrás: portfolio.hu
Óriási üzlet van a magyar egészségügyben

A magánegészségügy 22 szolgáltatójánál tavaly 3464-en dolgoztak, ami 6,4%-kal magasabb a 2016-os állománynál.

Ugyan mennyiségben még nem, de bizonyos szakmákban és elsősorban minőségben a magánegészségügyi szektor felveszi a versenyt az állami intézményrendszerrel. Az egészségügyben érdekelt legkülönbözőbb magáncégek 2017-es beszámolói egyértelműen ezt támasztják alá - írja a portfolio.hu.

Az elmúlt évek egészségügyben végbement folyamatai következtében egyre valósabb alternatívát jelentenek a magánszolgáltatók az állami ellátással szemben. Igaz távolról sem minden beavatkozás, kezelés esetében, azonban a trend egyértelmű. Egyre több magáncég esetében hallani a piacról olyan információkat, hogy bizonyos szakmáknál már a privát oldalon is megjelentek a kezdetleges várólisták. Ez a fokozódó kereslet és a szűkös munkaerőállomány következménye.

Mindezek a folyamatok jól kiolvashatóak a legnagyobb magyarországi profitorientált magáncégek 2017-es üzleti beszámolóiból. A számokat nem azért tettük egymás mellé, hogy összehasonlíthatóak legyenek, mivel az egyes cégek a szektor más és más szegmenseiben tevékenykednek, azonban az összkép magáért beszél. A nagycégek árbevétele szinte kivétel nélkül bővült, szép nyereséget is termeltek, azonban itt távolról sem egységes a kép: érezhető a nyereségesség visszaesése több szolgáltatónál is. (A képet torzítja, hogy ezek a cégek OEP/NEAK-finanszírozásban is részesülnek, a teljes bevételben ezek a tételek is szerepelnek, külön bontás azonban nem készíthető.)

Az általunk összegyűjtött 22 szolgáltató tavaly több mint 67 milliárd forintos árbevételt ért el, ami 7,2%-os növekedésnek felel meg. Az árbevétel növekedési ütemének mediánja 9,6% volt a vizsgált cégeknél, ami némi lassulásnak felel meg a korábban látott 15%-os növekedési ütemek után. A legnagyobb árbevétel-növekedést a kórházával hamarosan elkészülő Duna Medical Center mutatta fel tavaly: 789 millió forintról 1,5 milliárd fölé növelte forgalmát. Schiszler István, a DCM ügyvezető igazgatója a Portfolio-nak adott interjúban már jelezte: magánszolgáltatók iránti növekvő kereslet a DMC számaiban is lecsapódik. Elmondása szerint egy év alatt az esetszám és a műtétek száma is közel megduplázódott. 

...

A legnagyobb, 1 milliárd forint feletti nyereséget az Affidea Diagnosztika érte el, amely idén év elején a Főnix-Med megvásárlásával a magánegészségügyi piac új szegmensébe lépett be. A Kreatív-Fogklinika 651 millió forintos adózott eredményt ért el, mindezt 3,2 milliárd forintos árbevétel után, melyből több mint 3,1 milliárd forint exportértékesítésből származott. A dobogóra a Varga Péter Pál által vezetett Budai Egészségközpont (melyben tavaly 60%-os részesedést vásárolt a Csányi Sándorhoz köthető Bonitas Csoport) ért fel 624 millió forintos nyereségével. A BEK triplázni tudta nyereségét, és ennél nagyobb javulást 2017-ben csak a Swiss Medical Services mutatott fel.

Az elmúlt hetekben útjára indított egészségügyi interjúsorozatuk alanyai többen jelezték: egyre inkább a magánszolgáltatók szívják el a munkaerőt az állami intézményektől, miután a külföldre vándorlás üteme mérséklődött. A magánszektor foglalkoztatottainak létszámában is érezhető ez a folyamat. A Portfolio által követett 22 cégnél 3464-en dolgoztak, ami 6,4%-kal magasabb a 2016-os 3254 fős állománynál. Alig volt olyan magáncég, amelyiknél csökkent volna a dolgozói létszám. 

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink