Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Pepper, Riba és társaik gyógyítóknak szegődtek

Lapszemle 2018.08.11 Forrás: computerworld.hu Szerző:
Pepper, Riba és társaik gyógyítóknak szegődtek

A betegápolóknak a fizikai erejüket kölcsönzik, vérvételkor vagy a műtőben rendkívüli precizitásukat az orvosnak.

Meglehet, a hazai egészségügyi ellátásban edződött páciensek számára futurisztikusnak hatnak a példák, a robotika a kórházakat sem kerüli el. Minthogy az ember a leggyengébb láncszem, a biztonságot erősítheti, ha a manuális adatrögzítés és -tárolás feladatát sikerül automatizálni, csökkentve ezzel az ügyintézési és adminisztrációs feladatok számát. A kórházi robotasszisztensek sosem vonulnak vissza kávézni a nővérszobába, hanem lankadatlan éberséggel figyelik a páciensek adatait, automatikusan rögzítik az információkat a beteg elektronikus egészségügyi nyilvántartásába, és azonnal riasztják a nővéreket, amikor emberi jelenlétre van szükség - írta a computerword.hu.

A páciens életjeleinek és állapotának ellenőrzésén túl olyan egyszerűbb feladatok ellátására is képesek, mint a vérvétel vagy a gyógyszerek előkészítése és adagolása. Például a Koppenhágai Egyetemi Kórházban, Gentoftéban két UR5 robot optimalizálja a tesztelendő vérminták kezelését és válogatását, így a laboratóriumnak sikerült elérnie azt a kitűzött célt, hogy a vizsgálatok több mint 90 százalékával végezzen egy órán belül annak ellenére, hogy 20 százalékkal több minta érkezik be hozzájuk. 

Riba, vagyis az interaktív testsegítő robot (Robot for Interactive Body Assistance) a fizikai erejével tűnik ki, hiszen a betegmozgatás a dolga. Ezek a robotok megkímélik az ápolószemélyzetet a fekvőbetegek felemelésének, visszafektetésének, forgatásának fáradságos munkájától. Az utóbbi két évben sérv-, fül-, orr- és torokműtéteknél is segédkeztek már robotok. Asszisztáltak fogászati implantátum-beültetéseknél, sőt szemen belüli műtéteknél.

Néhány hónappal ezelőtt pedig - Közép- és Kelet-Európában első ízben - idegsebész robot vett részt agyműtétben Magyarországon.

Odensei Egyetem idegsebészeti központja és a Universal Robots Patient@Home projektjének keretében az UR-robotok agyvérzést elszenvedett betegek rehabilitációjában segítenek. A Massage Robotics nevű dél-kaliforniai startup Universal Robots UR10 robotkart integrált Alexnek nevezett ember nagyságú masszírozó robotjához. Megoldásuk a 12 milliárd dolláros masszázspiacot szólítja meg azzal, hogy teljesen újragondolja az emberközpontú masszázsélményt. A páciensek a kezelés közben élő szóval beszélgethetnek Alexszel, és online megoszthatják kedvenc masszázsaikat barátaikkal és az orvosokkal.

Legolvasottabb cikkeink