• Pollen
  • Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

   Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

  • Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

   Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

  • Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

   Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • Erre figyeljen, ha nyáron antibiotikumot szed

   Erre figyeljen, ha nyáron antibiotikumot szed

  • Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

   Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

  • Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

   Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

Pusztán a szűrés nem lehet adómentes

Lapszemle 2018.04.22 Forrás: kamaraonline Szerző:
Pusztán a szűrés nem lehet adómentes

Biztosítás keretében nyújtott szűrővizsgálatok: színlelt szerződéseket gyanít a NAV.

Az adóhatóság nemrég napvilágot látott tájékoztatása arra enged következtetni, hogy akad a piacon néhány olyan termék, mely színlelt kockázati biztosítási szerződés formájában próbál visszaélni a jogalkotó által biztosított adómentességi lehetőséggel – írja a Mazars adóhírlevelének információi alapján a kamaraonline.hu portál. Olyan konstrukciókról van szó, melyek nagy értékű szűrővizsgálatokat tartalmaznak úgynevezett kockázati elemek nélkül, ugyanis a biztosított kizárólag szűrővizsgálatokon való részvételre szerez jogosultságot. Amennyiben a munkáltató ilyen juttatásban részesíti dolgozóit, úgy adókötelezettséggel kell számolnia. Ha pedig a NAV tárja fel, hogy a szerződés színlelt, azaz a biztosítási jelleg csak látszólagos, a munkáltató az adókülönbözet megfizetése mellett szankciókra is számíthat. 

A kockázati biztosítások lényegi eleme, hogy valamely esemény bekövetkezésekor a biztosító különböző pénzbeli vagy természetbeni szolgáltatásokat nyújt a kedvezményezett részére (pl. finanszírozza a költséges kezeléseket). Az említett biztosítási esemény adja a konstrukció kockázati elemét, ez lehet akár megbetegedés, baleset vagy haláleset. Emellett számos biztosítási konstrukció szerves részét képezik a szűrővizsgálatok, lévén a biztosító ezáltal tudja felmérni és nyomon követni a biztosított egészségügyi állapotát. 

Érdekesség, hogy az elmúlt években a jogalkotói oldalon többször megjelent a kezdeményezés, hogy az egészségtudatosság támogatása érdekében az adómentes juttatások közt kerülnének nevesítésre a szűrővizsgálatok. Ez a javaslat 2016 végén nagyon közel került a megvalósításhoz, végül azonban mégsem lépett hatályba. Így a munkáltatóknak továbbra is számolniuk kell a kapcsolódó közterhekkel, ha a dolgozók egészségmegőrzését pusztán szűrővizsgálatokkal szeretnék támogatni. Adómentes körbe csak a foglalkozás-egészségügyi ellátás, a kifizető által biztosított védőoltások és a már említett kockázati egészségbiztosítások tartoznak.

Legolvasottabb cikkeink