• Pollen
  • Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

   Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

  • Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

   Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

  • Durva szezonra számíthatnak az allergiások

   Durva szezonra számíthatnak az allergiások

 • EESZT
  • Fáradságot takarítunk meg az e-recepttel

   Fáradságot takarítunk meg az e-recepttel

  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

Pusztán a szűrés nem lehet adómentes

Lapszemle 2018.04.22 Forrás: kamaraonline Szerző:
Pusztán a szűrés nem lehet adómentes

Biztosítás keretében nyújtott szűrővizsgálatok: színlelt szerződéseket gyanít a NAV.

Az adóhatóság nemrég napvilágot látott tájékoztatása arra enged következtetni, hogy akad a piacon néhány olyan termék, mely színlelt kockázati biztosítási szerződés formájában próbál visszaélni a jogalkotó által biztosított adómentességi lehetőséggel – írja a Mazars adóhírlevelének információi alapján a kamaraonline.hu portál. Olyan konstrukciókról van szó, melyek nagy értékű szűrővizsgálatokat tartalmaznak úgynevezett kockázati elemek nélkül, ugyanis a biztosított kizárólag szűrővizsgálatokon való részvételre szerez jogosultságot. Amennyiben a munkáltató ilyen juttatásban részesíti dolgozóit, úgy adókötelezettséggel kell számolnia. Ha pedig a NAV tárja fel, hogy a szerződés színlelt, azaz a biztosítási jelleg csak látszólagos, a munkáltató az adókülönbözet megfizetése mellett szankciókra is számíthat. 

A kockázati biztosítások lényegi eleme, hogy valamely esemény bekövetkezésekor a biztosító különböző pénzbeli vagy természetbeni szolgáltatásokat nyújt a kedvezményezett részére (pl. finanszírozza a költséges kezeléseket). Az említett biztosítási esemény adja a konstrukció kockázati elemét, ez lehet akár megbetegedés, baleset vagy haláleset. Emellett számos biztosítási konstrukció szerves részét képezik a szűrővizsgálatok, lévén a biztosító ezáltal tudja felmérni és nyomon követni a biztosított egészségügyi állapotát. 

Érdekesség, hogy az elmúlt években a jogalkotói oldalon többször megjelent a kezdeményezés, hogy az egészségtudatosság támogatása érdekében az adómentes juttatások közt kerülnének nevesítésre a szűrővizsgálatok. Ez a javaslat 2016 végén nagyon közel került a megvalósításhoz, végül azonban mégsem lépett hatályba. Így a munkáltatóknak továbbra is számolniuk kell a kapcsolódó közterhekkel, ha a dolgozók egészségmegőrzését pusztán szűrővizsgálatokkal szeretnék támogatni. Adómentes körbe csak a foglalkozás-egészségügyi ellátás, a kifizető által biztosított védőoltások és a már említett kockázati egészségbiztosítások tartoznak.

Legolvasottabb cikkeink