• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Robotsebészetről, személyre szabott terápiáról, rákszűrésről

Lapszemle 2023.02.09 Forrás: InfoStart
Robotsebészetről, személyre szabott terápiáról, rákszűrésről

Polgár Csaba az onkológiai orvoslás helyzetéről, arról, miért áll első helyen Magyarország a daganatos megbetegedésekben és halálozásban is.

Továbbra is legnagyobb problémát a tüdőrák jelenti, mindkét nemnél a vastag-, végbélrák, mag férfiaknál a prosztatarák és a hölgyeknél az emlőrák van még az első háromban – mondta Polgár Csaba az InfoRádió Aréna című műsorában. Az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa beszélt a műtéti robotok jelentőségéről, az onkológiai orvoslás helyzetéről és arról is, miért áll első helyen Magyarország a daganatos megbetegedésekben és halálozásban is.

Egy éve kezdték meg az intézetben a robotsebészeti eljárást. Milyen daganatokat lehet robotsebészettel kezelni? Egyáltalán: mit jelent a robotsebészet?

A robotsebészet a minimál invazív sebészetnek egy továbbfejlesztett változata. A minimál invazív sebészetet kulcslyuksebészetnek is hívják, laparoszkópos technikával, amikor nem nagy metszéseket ejt a sebész a testen a behatoláshoz, hanem apró lyukakon keresztül hatol be a szervezetbe. Ezt a robotsebészet úgy fejlesztette tovább, hogy itt nem a beteg mellett állva manipulálja ezeket a laparoszkópos csatornákban lévő munkaeszközöket a sebész, hanem a betegtől távolabb, de általában azért az operatív szobában, nem bemosakodva, egy konzol előtt ül és gyakorlatilag a két kezével irányítja az egyébként háromdimenziós képernyőn tíz-tizennégyszeres nagyításban kivetített kép vezérlésével ezeket. Tehát nem a robot operál, hanem a sebész manipulál ugyanúgy, csak egy sokkal nyugodtabb, kézremegést kiszűrő technikával, robotkarok viszik át ezeket a mozgásokat a beteg belsejébe.

Akkor kis túlzással olyan, mint a virtuális valóság, csak ez teljes valóság, ahogy ő mozog, úgy mozog a robot is?

Ez egy teljes valóság, ezt a NASA évtizedekkel ezelőtt fejlesztette ki, még talán az iraki háború idején, aminek az volt az elve, hogy a harctéren lévő sérüléseknél a sebésznek ne kelljen jelen lenni a frontvonalban. Innen indult a fejlesztés, és utána került át ez a rutin napi egészségügyi ellátásba. A félreértés az szokott lenni, hogy nem robotok veszik át az ember szerepét, hanem a robot segít kiszűrni az apró kézmozgásbeli remegéseket, a 3D-s képalkotás meg a nagyítás pedig egy sokkal precízebb, nyugodtabb preparálásra ad lehetősége. A minimál invazív sebészetnek az is a kézzelfogható előnye, hogy hamarabb felépül a beteg, könnyebben hazaengedhető. Ehhez ez annyit ad még pluszban hozzá, hogy a nagy nagyítás és a pontosabb preparálás mentén még inkább meg lehet kis ereket, kis idegeket kímélni, és ezáltal a funkcionális eredmények még inkább jobbak, mint a sima, minimál invazív sebészeti laparoszkópos technikáknál.

Vagyis leegyszerűsítve: akkor nem kell sokat vágni, illetve sokkal precízebben lehet a daganatot eltávolítani? Milyen pontossággal?

Ez milliméteres pontosság azért, mert tízszeres nagyításban látja, és még egyszer mondom, kiszűri a kézremegéseket, de például, mondjuk, egy prosztata-eltávolításnál, ahol a kis idegeket, a kis ereket kell megkímélni, ott nagyon fontos lehet ez, például az erektilis funkció, tehát a szexuális funkciók megtartása szempontjából egy férfibetegnél.

Milyen beavatkozásokat lehet ezzel a módszerrel elvégezni? És van-e olyan, amit nem?

Öt fő területe van most a daganatsebészeten belül. A leggyakoribb alkalmazás a daganatsebészet, de emellett például endometriózisos eseteket, jóindulatú betegségeket is lehet operálni a Da Vinci robottal. Öt fő területe a daganatsebészetben a hasi sebészet, az urológiai sebészet, a nőgyógyászati sebészet, a fej-, nyaksebészet és a mellkassebészet. Elvileg minden nagy területen lehet alkalmazni. Azért a legfőbb területe az urológiai és a hasi sebészeti alkalmazás, de az intézetben szeretnénk, ha lehetőség nyílik rá, az összes műtéti típust majd lefedni. Tavaly január 21-én volt az első műtét az Onkológiai Intézetben, majd pedig néhány nap múlva a Jahn Ferenc kórházban. Konzorciumi partnerként indultunk egy EU-s pályázaton. A magyar kormány 1,3 milliárd forintot biztosított és ebből két sebészeti robotot sikerült beszereznünk. A Jahn Ferenc kórházban egyelőre kizárólag az urológiai osztály használja, nálunk viszont már három területen elindult: urológia, nőgyógyászati és hasi sebészeten vagyunk aktívak. 

A teljes interjú az InfoStart weboldalán. 

 

Legolvasottabb cikkeink