• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Rossz állapotban van a cigányság

Lapszemle 2019.03.18 Forrás: magyarnemzet.hu
Rossz állapotban van a cigányság

A legnagyobb etnikum felzárkóztatása nélkül nem fogunk tudni kilábalni a jelenlegi egészségi krízishelyzetből.

Világszinten egyedülálló, komplex adatbázist készítettek a Debreceni Egyetem kutatói a magyar, illetve azon belül az északkelet-magyarországi roma lakosság egészségi állapotáról. A cél azonosítani a legnagyobb súlyú népbetegségekre – a szív- és érrendszeri, bizonyos daganatos, valamint a cukorbetegségre – hajlamosító kockázati tényezőket, és kidolgozni egy olyan cselekvési tervet, amellyel ezek a veszélyek mérsékelhetők - írta a Magyar nemzet.

– Az egészségi állapot meghatározásában a társadalmi-gazdasági tényezők óriási súllyal esnek latba, és hajlamosak vagyunk ezt alulbecsülni – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére a kar alapító dékánja, a vizsgálat vezetője. Ádány Róza úgy fogalmazott: ahogyan a leggyengébb láncszem határozza meg a lánc erősségét, úgy a lakosság egészségi állapotánál is döntő jelentőségű a leghátrányosabb helyzetű népességcsoport egészségi állapota.

– Míg az általános magyar populációban a 65 éven felüliek aránya 20 százalék körül van, addig a magukat cigánynak vallóknál ez mindössze három-négy százalék. Egy közelmúltban végzett roma egészségvizsgálat közel ezerfős roma mintájában összesen 27-en voltak, akik elmúltak 65 évesek, közülük mindössze négyen férfiak. Azt mondhatjuk, nagy szerencse kell ahhoz, hogy egy cigány férfi megélje a 65 éves kort – vonta le a következtetést Ádány Róza.

Mint Ádány Róza elmondta: annak, hogy a romák saját megítélése szerint is javult a foglalkoztatottságuk és ezzel az anyagi helyzetük, egy nagyon kedvezőtlen velejárója is van: nagymértékben emelkedett körükben a túlsúlyosak aránya. A 30 év alatti nőknél majdnem hétszer, a férfiaknál ötször több az elhízott most, mint 2015-ben volt.

– Minden eddiginél jelentősebb ütemben nő az elhízás mértéke a romák körében, és ez a negatív változás rövid idő alatt következett be. Ez azért is aggasztó, mert tovább súlyosbítja a cigányság egyébként is meglévő halmozott betegségkockázatát.

A romák körében speciális veszélyeztetettséget jelent, hogy a zsíranyagcsere-zavarok körükben sokkal nagyobb arányban fordulnak elő, valószínűleg fokozott a hajlam diabéteszre, a táplálkozásuk fehérjeszegény, ugyanakkor állati eredetű zsírokban gazdag, a telítetlen zsírok aránya pedig alacsony. További részletek a teljes cikkben olvashatók

Legolvasottabb cikkeink