• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Saját költségvetést kaphat a sportegészségügy

Lapszemle Forrás: Magyar Idők
Saját költségvetést kaphat a sportegészségügy

Nem konkrétan a betegellátás, hanem a sportolók egészségügyi ellátásának megszervezése, biztosítása lesz a feladata az OSEI-nek.

A sportolók egészségügyi ellátásának finanszírozását a jövőben nem a tb-alapból, hanem önálló költségvetési forrásból fedeznék – értesült a Magyar Idők. Ez is része a sportegészségügy átalakításáról szóló, a kormány által már elfogadott koncepciónak, amely szerint a jövőben ebből a forrásból fedeznék azoknak a háziorvosoknak és kórházaknak a munkáját, akik/amelyek vállalják, hogy részt vesznek a sportolók egészségügyi ellátásában.

Nem konkrétan a betegellátás, hanem a sportolók egészségügyi ellátásának megszervezése, biztosítása lesz a feladata a jövőben az Országos Sportegészségügyi Intézetnek. A lap információi szerint a Sportkórházként emlegetett intézmény a jövőben alapvetően és döntően országos intézeti feladatokat lát majd el, módszertani és szervezőközpontként biztosítva, hogy a sportegészségügyi ellátás a verseny- és a szabadidősportban az egész országban egységes és magas színvonalú legyen.

Annak érdekében, hogy a sportegészségügyi ellátás az ország egész területén biztosított legyen, a kórházak és klinikák az önálló keretből kapnák a finanszírozást a sportolók kezelése, műtétje, rehabilitációja után. A Sportkórház mellett ugyanis, amelynek jelenleg is csak sportsebészeti és rehabilitációs részlege, valamint szakrendelői vannak, az egyéb kórházi ellátást más intézményekben kapjak meg az élsportolók, versenyzők, a jövőben a jelenlegi tizenegy szerződött kórház mellett más egészségügyi intézmények is bekapcsolódhatnak a munkába.

A gyorsabb hozzáférést szolgálja, hogy a sportorvosok mellett a háziorvosok, illetve házi gyermekorvosok is részt vehetnek a jövőben bizonyos sportegészségügyi ellátásában. A sportegészségügyi hálózatról szóló kormányrendelet ezzel kapcsolatos, napokban megjelent módosítása szerint amatőr sportolók sportegészségügyi vizsgálatát háziorvosok is elvégezhetik, az OSEI szakmai irányelveiben és módszertani leveleiben meghatározott protokoll szerint. Emellett az olyan szabadidős rendezvényekbe is bevonnák a háziorvosokat, sőt az iskolaorvosokat is, amelyek előzetes egészségügyi vizsgálathoz kötöttek.

A Magyar Orvosi Kamara szinte azonnal tiltakozott a módosítás miatt, hangsúlyozva, hogy bár a sportorvosi tevékenység az alapellátó orvosoknak nem kötelező, a háziorvosok, házi gyermekorvosok semmilyen sportorvosi feladatra sem kaptak felkészítést. Mindezek miatt a kamara sürgős egyeztetést kezdeményezett a kormánnyal.

Csaknem három hónapos késéssel, az eredetileg kijelölt június 30-i határidő helyett szeptember 18-án költözött új helyére az Országos Sportegészségügyi Intézet. Az Alkotás úti épületből, amelyet egyúttal átadtak a Testnevelési Egyetemnek, a Karolina útra, az Ortopédiai Klinika egykori épületébe kerültek a szak- és a sportorvosi rendelések, valamint a mozgásszervi rehabilitációs osztály. A sportsebészeti osztály pedig ideiglenesen – várhatóan november 30-ig – a Semmelweis Egyetem Korányi Sándor utcai tömbjében érhető el. A kormány korábban tízmilliárd forintot különített el az OSEI új épületének felújítására és a szükséges átalakításokra, valamint a költöztetésre.

Legolvasottabb cikkeink