• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Sántít a magyar gyógyászatisegédeszköz-ellátás

Lapszemle 2023.02.01 Forrás: Telex
Sántít a magyar gyógyászatisegédeszköz-ellátás

December elején derült ki, a cégeknek járó támogatást – mintegy 2 milliárd forintot – nem fizette meg határidőre az állam.

A gyógyászatisegédeszköz-ellátás olyan évtizedes gondokkal küszködik, amelyek a betegeket, a gyártókat és a forgalmazókat is egyaránt sújtják. Az állam a társadalombiztosítási támogatások keretében egyre többet fizet gyógyászati eszközökre: a 2005-ös 45 milliárdról 2022-re már 84 milliárdra nőtt a számla, ám úgy látszik, a kiadások növelése nem oldotta meg a problémákat - írja a telex.hu.

2022 végére igen nehéz helyzetbe került a szegedi Tisza Ortopédtechnika Kft. A kisebb-nagyobb nehézségeket már megszokták, ám december elején azzal kellett szembenéznie a cég vezetőjének, hogy nem tudja kifizetni a béreket és a számlákat. A kormányzati felelős, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, azaz a NEAK nem utalta át a szerződésben garantált állami támogatást a korábbi teljesítményük után, ezért a szegedi gyártónak ebből a tevékenységből két hónapig semmi bevétele nem volt.

Próbáltak tájékozódni, de a NEAK-nál sem kaptak megnyugtató választ arra, mikor jutnak a pénzükhöz. Dr. Károlyi Dezső, a vállalkozás ügyvezetője a Telex kérdésére elmondta, december közepén az erre használt folyószámlájuk hiteléből tudták a béreket és a beszállítók számláit kifizetni, és a termelés költségeit fedezni.

Ez a vállalkozás gyógyászati segédeszközöket gyárt és forgalmaz, hatvan munkatársa és több telephelye is van, majdnem húsz éve működik ebben az ágazatban. A saját termékeik között vannak művégtagok, ortopéd cipők, a járást segítő eszközök, gyógyászati fűzők és hasonló, a beteg emberek életét megkönnyítő segédeszközök. A gyógyászati segédeszközökkel való ellátás mögött meghatározott rendszer működik: a betegek fizetnek bizonyos arányú önrészt, míg a tb-támogatású eszközök árának egy részét, jellemzően a 80 százalékát az állami egészségügyi kassza téríti meg a gyártóknak, illetve a forgalmazóknak.

Mintegy 200 gyártó kisüzeme dolgozik országszerte ebben az ágazatban, és mint december elején kiderült, a nekik járó támogatást – összesen mintegy 2 milliárd forintot – nem fizette meg határidőre az állam. Az igazolt teljesítmények alapján már hetekkel korábban ki kellett volna fizetni a pénzt, ezért az egész ágazat nehéz helyzetbe került. A cégek 80 százaléka magyar tulajdonú mikro-, kis- és középvállalkozás, országszerte 12 ezer ember dolgozik ezen a területen, a beszállítókkal további 30 ezer munkavállaló kapcsolódik az ágazathoz.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink