• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Segítség helyett könyöradomány

Lapszemle 2018.05.23 Forrás: Vasárnapi Hírek
Segítség helyett könyöradomány

Azoknak, akik elutasító levelet kaptak, a NEAK felajánlott 10 ezer forint kompenzációt.

Bár 21 nap alatt kellene reagálnia a kérelmekre, a társadalombiztosító egy éve hallgat. Azokat a betegeket, akik nem kaphatják meg a gyógyszert, 10 ezer forinttal kompenzálják. Elképzelhető, hogy pert indítanak a hazai társadalombiztosító ellen - olvasható a Vasárnapi Hírekben.

Hiába minden igyekezet, úgy tűnik, a kormány továbbra sem figyel azokra a súlyos, gyógyíthatatlan betegekre, akikről korábban mi is megírtuk: bár lenne elérhető terápia, ami nagyon sokat javíthatna a helyzetükön, az egyébként 88 millió forintos gyógyszereket alig néhány esetben támogatja a társadalombiztosító. 

SMA-tól, köznyelven genetikai eredetű izomsorvadástól szenved Budafoki Mira. Szerinte hiába jelent meg több cikk is, és keresik folyamatosan az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) – postai és elektronikus úton is kereste a tárcát, írt levelet az egészségügyi államtitkárságnak és Balog Zoltánnak –, de nem reagálnak, így továbbra sincs érdemi előrelépés. Azért kereste meg a döntéshozókat, mert a hazai társadalombiztosító közel egy éve nem ad választ az egyedi méltányossági kérelmekre, melyekben a gyógyszert igénylik. Mindez azért is furcsa, mert hivatalosan 21 munkanapon belül el kellett volna bírálni ezeket. A betegek állapota eközben egyre romlik, a szülők pedig attól rettegnek, ha a nyilvánosság elé állnak, könnyen előfordulhat, hogy lehúzzák gyermeküket a támogatási listáról.

A Spinraza nevű gyógyszert tavaly nyáron engedélyezték Magyarországon, az eddigi eredmények alapján látványosan javíthatja a betegek állapotát, életminőségét. Az SMA most gyógyíthatatlan betegségnek számít, de ez a szer egy rosszabb állapotból is vissza tudja hozni az érintettet. Ötvenen adtak le kérelmet a gyógyszerre, eddig 9 felnőttet utasítottak el a tízből. Érdekes, hogy Budafoki Mira, aki a nyilvánosság előtt is folyamatosan harcol, próbál kiállni a betegtársaiért, az egyetlen felnőtt, akinek nem jeleztek vissza.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) azzal indokolta a döntését, szerintük nem bizonyított, hogy a felnőtteknél a Spinraza valóban segít. Ez azonban nem igaz. Nemrégiben ugyanis publikáltak erre vonatkozó tanulmányokat Amerikában. Ami pedig igazán felháborító: azoknak, akik elutasító levelet kaptak, a NEAK felajánlott 10 ezer forint kompenzációt. Arról azonban nem írtak, hogy mikor lehet legközelebb kérelmet beadni a gyógyszerre.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink