• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sok még a gazdátlan körzet

Lapszemle 2018.05.23 Forrás: Magyar Hírlap
Sok még a gazdátlan körzet

A fogorvosoknál kevesebb a háziorvosoknál több a betöltetlen praxis  

Tavaly március óta már a fogorvosok is indulhatnak a letelepedési pályázatokon, csökkent a betöltetlen praxisok száma Baranya, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében is. Míg 2016-ban Budapesten 53, addig idén májusban már csak 38 alapellátó fogorvosi körzet volt gazdátlan, de összességében év elejéhez képest is csökkent a gazdátlan praxisok száma – derül ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ májusi adataiból. Ezzel szemben az üres háziorvosi körzetek száma tavalyhoz képest nőtt - írja a Magyar Hírlap.

Csökkent tavaly január óta a tartósan betöltetlen alapellátó fogorvosi körzetek száma, az erről szóló megyénkénti lebontást az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) Alapellátási Osztálya tette közzé. A legfrissebb, május 1-jei adatok alapján míg az év elején 251 praxis volt gazdátlan, addig mostanra már csak 244-ből hiányzik alapellátó fogorvos.

A háziorvosi körzetekhez hasonlóan tavaly március óta már az alapellátó fogorvosi praxisok is indulhatnak a letelepedési pályázatokon. Esetükben ez azt jelenti, hogy az egy éve üresen álló körzetek betöltéséhez nettó tizenkétmillió forint, az öt évnél régebb óta betöltetlen körzetekben pedig nettó húszmillió forint az elnyerhető támogatás összege. Nem utolsósorban tavaly év végén célzottan összesen 7,6 milliárd forint támogatást kaptak az alapellátásban dolgozó fogorvosok, ami praxisonként hárommillió forint többletfinanszírozást jelentett. Ennek is betudható, hogy míg 2016-ban Budapesten 53, addig idén májusban már csak 38 körzet volt gazdátlan, és csökkent a tartósan betöltetlen rendelők száma Baranya, Győr-Moson-Sopron, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyében is a megyénkénti elosztást tekintve 2016-hoz képest.

A központ honlapján elérhető a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok listája is, ahol összességében a tavalyi adatokhoz képest nőtt az üres körzetek száma, a listát évek óta masszívan vezető megyék esetében azonban sikerült lejjebb faragni a gazdátlan rendelők számát. Ilyen Pest, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, amelyekben összességében négy praxist sikerült feltölteni. Az üres háziorvosi körzetek száma idén májusban háromszáztizennyolc volt, amelyből a gyermekorvosi rendelők száma 57. A legtöbb tartósan betöltetlen rendelő továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, ahol negyvennégy hely vár gazdára, akárcsak tavaly. Ezt követi huszonhét üres rendelővel Békés megye, majd Jász-Nagykun-Szolnok 26, Bács-Kiskun megye huszonhárom, Budapest pedig húsz betöltetlen körzettel.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink