• Pollen
  • Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

   Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

  • Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

   Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

  • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

   Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

   Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

  • Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

   Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

  • Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

   Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

Stroke: óriási felelőssége van a betegeknek

Lapszemle 2018.07.09 Forrás: InfoStart Szerző:
Stroke: óriási felelőssége van a betegeknek

 Becslések szerint legalább 50-60 százalékban a betegek késlekedése ront a helyzeten. Azonnal mentőt hívjuk, ne pedig háziorvost.

Az Eurostat adatai szerint az elkerülhető halálozási okok 16 százalékát a stroke teszi ki az Európai Unióban. A Magyar Stroke Társaság elnöke az InfoRádióban hangsúlyozta: fontos, hogy stroke gyanúja esetén azonnal mentőt hívjuk, ne pedig háziorvost. Minden perc számít. Becslések szerint legalább 50-60 százalékban a betegek késlekedése ront a helyzeten. Szapáry László hozzátette: az országban nem mindenhol elérhető a legfejlettebb gyógymód.

A stroke tünetei nem olyan ijesztők: sokszor csak ízületi fájdalmak jelentkeznek, vagy például sutább az egyik kar. Ilyenkor hajlamos azt hinni az ember, hogy elfeküdte a végtagját, elzsibbadt, és vár, hátha elmúlik - mondta Szapáry László, hozzátéve: van, hogy egy nappal is később érkeznek kórházba a betegek.

"Olykor a páciensek háziorvost hívnak, vagy pedig bemennek egy szakrendelőbe, ahelyett, hogy mentőt hívnának a stroke tüneteit észlelve. Ez óriási hiba" - mondta a szakember, mert ha valaki később fordul a tünetekkel orvoshoz, azt már csak diagnosztizálni tudják, gyógyítani nem.

A stroke halálozási arányát úgy lehet csökkenteni, hogy megpróbáljuk minimalizálni a betegeknél a károsodás mértékét, és ha lehetséges, helyreállítjuk az agy vérkeringését - hívta fel a figyelmet a Magyar Stroke Társaság elnöke.

Erre jelenleg kétfajta módszer létezik, az egyik a gyógyszeres kezelés, amikor a vérrögöt gyógyszer által próbálják feloldani az agyban.

Magyarországon ez egy rutineljárás, hátránya viszont, hogy csak a stroke utáni öt órán belül lehet alkalmazni ezt a kezelést - mondta Szapáry László. "Sajnos annál a betegnél, akinél nagyon későn, a felső határon csináljuk, annál sokkal kisebb a javulás esélye, mert addigra már elég sok terület pusztul el az agyban, amit már nem tudunk megmenteni" - tette hozzá.

A másik lehetőség pedig a katéteres stroke ellátás, ami azt jelenti, hogy egy katéterrel próbálják eltávolítani a vérrögöt az agyi érből.

A Magyar Stroke Társaság elnöke ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Magyarországon is vannak különbségek, sajnos nem minden régióban tudnak ilyen magas szintű ellátást biztosítani. "A katéteres technika egy speciális megoldás, amihez többnyire egyetemi klinikák kellenek, ahol katéterlabor is van. Ha valaki rossz helyen él vagy lakik, annak eleve rosszabbak az esélyei. Tünetek, teendők a teljes cikkben

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink