Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Kényszerű túlköltekezés a beszerzéseknél

Lapszemle 2018.05.12 Forrás: infostart.hu Szerző:
Kényszerű túlköltekezés a beszerzéseknél

Svébis: ha az eszközöket közvetlenül a gyártóktól vennék meg, a mostani ár feléért, harmadáért kapnák meg a kórházak.

A pazarlás és a pénzhiány egyszerre van jelen az egészségügyben – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Kórházszövetség elnöke. Svébis Mihály szerint csökkent a rezidenselvándorlás az ösztöndíjaknak és a fizetésemeléseknek köszönhetően. Folytatni kell a bérelemeléseket. A ráfordításhoz képest jól működik a magyar egészségügyi rendszer.

Tudomásul kell vennünk, hogy a magyar lakosság rendkívül beteg, tehát mi nagyon sokszor keressük fel az orvost – hangsúlyozta Svébis Mihály, hozzátéve: a nyugati országok állampolgáraihoz képest egy magyar ember 5-6-szor gyakrabban fordul doktorhoz. Azonban az emberek sokszor fölöslegesen mennek el orvoshoz. A Ratkó korszakban született emberek tömegei hamarosan rázúdulnak az egészségügyre, amire az intézményrendszer nincs felkészülve – mondta Svébis Mihály, aki jelezte, vannak humánerőforrás-problémák is.

Van ápolónő hiányunk, van orvoshiányunk, bár itt közrejátszik az elvándorlás is, és ez az utóbbi időben lényegesen csökkent, de azért ezeket a problémákat az elkövetkezendő időszakban orvosolnunk kell - fogalmazott a kórházszövetség elnöke, aki szerint folytatni kell a béremelést. Véleménye szerint további 30-40 százalékra lenne szükség, elsősorban a szakdolgozóknál. A kórházak finanszírozását is növelni kellene. Ha a finanszírozás elég lenne, akkor nem kellene minden év végén konszolidálni a kórházakat – emelte ki Svébis Mihály, aki hangsúlyozta azt is, hiányzik a rendszerből az amortizáció, a gépek cseréjének költsége. Az új beavatkozások, új technikák berendezéseket igényelnének, ezek ára azonban nagyon magas.

Az egyik oldalon van az ésszerűtlen megszorítás, de ugyanakkor a másik oldalon pedig sok-sok millió forint megy ki az ablakon. A túlköltekezés az eszközök beszerzésénél tapasztalható: ha azokat közvetlenül a gyártóktól vennék meg, a mostani ár feléért, harmadáért kapnák meg a kórházak, ehelyett ma tendert kell kiírni, amin a forgalmazók indulhatnak el – mondta a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Legolvasottabb cikkeink