• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szakmai érvek a borítékolt köszönet ellen

Lapszemle 2018.07.11 Forrás: szabadfold.hu
Szakmai érvek a borítékolt köszönet ellen

A MOK elnöke szerint az alaptörvényben kell rögzíteni, hogy az egészségügyi közkiadások a GDP minimum 6,5 százalékát érjék el.

Ismét támadás érte a hálapénzt, de ezúttal mintha összebeszéltek volna az egészségügy irányítói. Nagy Anikó államtitkár kormányzati szinten szólt a hálapénzmentes övezetről, Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke pedig szakmai érveket hozott a zsebbe csúsztatott hála ellen - írja a szabadföld.hu.

Úgy tűnik, a kormány ismeri a korrupció veszélyeit. Államtitkári szinten és az egészségügy területén biztosan. Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár ugyanis interjút adott a kormány közeli Magyar Hírlapnak, és abban azt mondta, hogy a hálapénz „kiszolgáltatottá teszi a beteget és az orvost is”. Szerinte a probléma komoly etikai kérdéseket vet fel, ezért azt szeretné elérni, ha elterjednének a „hálapénzmentes övezetek”.

A Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. 2017 februárjában közzétett felméréséből az derült ki, hogy az orvosok 60 százaléka szerint pusztán a béremelések hatására a hálapénz nem tűnik el a rendszerből. Az orvosok 78 százaléka ugyanakkor inkább dolgozna hálapénzmentes egészségügyben.

Az államtitkár ugyanakkor nem említette mint prioritást a hálapénz eltörlésének szükségességét, csupán azzal hozta párhuzamba, hogy a kormány 2016 és 2019 közötti egészségügyi dolgozói béremelésprogramja lehetőséget teremt arra, hogy az orvosok és nővérek, egészségügyi dolgozók több pénzt vihessenek haza hónap elején.

Ezzel szemben Éger István haladéktalanul kivezetné a rendszerből a hálapénzt. A Magyar Orvosi Kamara elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva mondta: „az alaptörvényben kell rögzíteni, hogy a közösségi egészségügyi ráfordítások a GDP minimum 6,5 százalékát érjék el”. Azt nem tudni, ez valódi esélyt teremtene-e arra, hogy a jövőben ne legyen olyan orvos vagy egészségügyi dolgozó, aki ne várná el a betegtől, hogy az fizetésén túl is támogassa szakmai munkáját, cserébe vagy hálából az ellátásért, de július eleji hírlapi interjújában azt Nagy Anikó is elismerte, „a szakma egésze is igényli, hogy oldjuk fel ezt a problémát. Többek között a fizetések további emelésével és az orvostársadalom összefogásával talán sikerül elérni, hogy eltűnjön ez a régi, rossz örökség a rendszerből”.

Legolvasottabb cikkeink