• Pollen
  • Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

   Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

  • Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

   Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

  • Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

   Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • Erre figyeljen, ha nyáron antibiotikumot szed

   Erre figyeljen, ha nyáron antibiotikumot szed

  • Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

   Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

  • Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

   Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

Szakmai érvek a borítékolt köszönet ellen

Lapszemle 2018.07.11 Forrás: szabadfold.hu Szerző:
Szakmai érvek a borítékolt köszönet ellen

A MOK elnöke szerint az alaptörvényben kell rögzíteni, hogy az egészségügyi közkiadások a GDP minimum 6,5 százalékát érjék el.

Ismét támadás érte a hálapénzt, de ezúttal mintha összebeszéltek volna az egészségügy irányítói. Nagy Anikó államtitkár kormányzati szinten szólt a hálapénzmentes övezetről, Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke pedig szakmai érveket hozott a zsebbe csúsztatott hála ellen - írja a szabadföld.hu.

Úgy tűnik, a kormány ismeri a korrupció veszélyeit. Államtitkári szinten és az egészségügy területén biztosan. Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár ugyanis interjút adott a kormány közeli Magyar Hírlapnak, és abban azt mondta, hogy a hálapénz „kiszolgáltatottá teszi a beteget és az orvost is”. Szerinte a probléma komoly etikai kérdéseket vet fel, ezért azt szeretné elérni, ha elterjednének a „hálapénzmentes övezetek”.

A Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. 2017 februárjában közzétett felméréséből az derült ki, hogy az orvosok 60 százaléka szerint pusztán a béremelések hatására a hálapénz nem tűnik el a rendszerből. Az orvosok 78 százaléka ugyanakkor inkább dolgozna hálapénzmentes egészségügyben.

Az államtitkár ugyanakkor nem említette mint prioritást a hálapénz eltörlésének szükségességét, csupán azzal hozta párhuzamba, hogy a kormány 2016 és 2019 közötti egészségügyi dolgozói béremelésprogramja lehetőséget teremt arra, hogy az orvosok és nővérek, egészségügyi dolgozók több pénzt vihessenek haza hónap elején.

Ezzel szemben Éger István haladéktalanul kivezetné a rendszerből a hálapénzt. A Magyar Orvosi Kamara elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva mondta: „az alaptörvényben kell rögzíteni, hogy a közösségi egészségügyi ráfordítások a GDP minimum 6,5 százalékát érjék el”. Azt nem tudni, ez valódi esélyt teremtene-e arra, hogy a jövőben ne legyen olyan orvos vagy egészségügyi dolgozó, aki ne várná el a betegtől, hogy az fizetésén túl is támogassa szakmai munkáját, cserébe vagy hálából az ellátásért, de július eleji hírlapi interjújában azt Nagy Anikó is elismerte, „a szakma egésze is igényli, hogy oldjuk fel ezt a problémát. Többek között a fizetések további emelésével és az orvostársadalom összefogásával talán sikerül elérni, hogy eltűnjön ez a régi, rossz örökség a rendszerből”.

Legolvasottabb cikkeink