• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szenzáció: négy éven belül gyógyítható lesz a tüdőrák

Lapszemle Forrás: borsonline.hu

Szenzációs bejelentésre készül Igor Stagljar horvát molekuláris biológus a Torontói Egyetemen.

Közli, hogy négy év múlva a tüdőrák egészen biztosan, de valószínűleg a rossz indulatú daganatok egyéb formái is gyógyíthatóak lesznek. Az egyetem kutatóinak felfedezéséről, egy „okos gyógyszerről", amely végez a rákos sejtekkel, az egészségeseket viszont érintetlenül hagyja, a tudós a zágrábi Jutarnji list című lapnak árult el néhány adatot, de rövidesen hivatalosan is bejelentik a fantasztikus áttörést a rákkutatásban – írja a borsonline.hu portálja.

A kutatásaink során felfedezett, Crk2 nevű fehérje az, ami kötődik a rosszindulatú molekulákhoz, és felgyorsítja a beteg sejtek osztódását – mondta a Torontói Egyetem molekuláris genetikai intézetét irányító horvát tudós. Ez a felfedezés a tüdőrák gyógyításának a kulcsa, s innen már csak egy kis lépés vezet a rettegett betegség felszámolásához – emelte ki dr. Igor Stagljar, hozzátéve azt is, jelen pillanatban négy évre vagyunk a gyógyszer alkalmazásától. Az már most biztosra vehető – folytatta -, hogy a tüdőrákot kezelni tudjuk vele, mi több – a tudós reményei szerint – a rák más fajtáit is gyógyítani fogjuk, de ez egyelőre még további kísérletek függvénye. Dr. Igor Stagljar nyilatkozatában emlékeztetett arra is, hogy a világon évente egymillió-hatszázezer ember hal meg tüdőrákban (Magyarországon hétezer), pedig ha valamit, a tüdőrákot biztosan meg lehetne gyógyszeres kezelés nélkül is előzni.

Tüdőrák végzett a napi négy doboz cigarettát elpusztító Humphrey Bogarttal is, még mielőtt a hatvanat betöltötte volna. Az egyébként makkegészséges, legendás hollywoodi cowboy, John Wayne ugyan megélte a 72. születésnapját is, de ki tudja, meddig él, ha tizenöt évesen nem veszi a szájába az első cigit.

A zágrábi molekuláris biológus szerint a hasonló tragédiáknak hamarosan vége lesz. Négy év múlva a kemoterápia és az általunk már kifejlesztett új gyógyszer kombinációja hatékony ellenszer lesz a szörnyű betegségre. Addig azonban csak önkéntesek tapasztalhatják meg hétéves kutatómunkánk gyümölcsének az „áldását", mert a mellékhatásokról még nem sokat tudunk – nyilatkozta a szakterületén a földkerekség tíz legjobb szakembere egyikének tartott tudós, aki világhírnévre még a Zürichi Egyetem tanáraként tett szert a cisztás fibrózis kezelésében.

A horvát tudós torontói csapatának szenzációs felfedezéséről egyébként a Molecular Cell tudományos szaklap számolt be először. A híradásban már kész tényként közölték, hogy a kanadai kutatók hat új fehérjét fedeztek fel, melyek megoldást hozhatnak a rák gyógyításában.

Felfedezéséért dr. Igor Stagljar egyébként már megkapta a kanadai kormány legmagasabb kitüntetését, az év felfedezőjének járó díjat – jegyzi meg a portál.

Legolvasottabb cikkeink