• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Szimulációs bemutató a füredi légimentőknél

Lapszemle 2018.07.15 Forrás: veol.hu
Szimulációs bemutató a füredi légimentőknél

Rendkívül összehangoltan dolgozott a mentőszolgálat, a légimentők, a rendőrség és a katasztrófavédelem egy szimulált balesetnél. 

Oszlopnak ütközött egy gyorshajtó a Balatonnál, a súlyos sérültet légi mentők szállították kórházba, ez történt egy szimulációs gyakorlaton a balatonfüredi légimentők nyílt napján, amikor egy áruházban a munkájukat bemutató vándorkiállítást is megnyitottak pénteken, írja a veol.hu.

Rendkívül összehangoltan dolgoztak: a mentőszolgálat, a légimentők, a rendőrség és a katasztrófavédelem a balesetnél, amely a szimuláció szerint Balatonfüred és Csopak között, a 71-es számú úton történt. Gyorsan ment egy autós, emiatt kisodródott az útról, és oszlopnak ütközött. A balesetben a sofőr súlyosan megsérült, mentőhelikoptert hívtak hozzá. A sérültet játszó Csuja Imre színművésznek nem volt könnyű dolga a hőségben: várakoznia kellett a roncsban egy pléd alatt, nehogy a szilánkok újabb sérülést okozzanak neki, miközben a jármű tetejét levágták a tűzoltók, hogy a sérültet kiszabadítsák onnan. A mentéskor, ellátásánál Jászkuti Ákos orvos és Törőcsik Jenő mentőtiszt alaposan megvizsgálták, rögzítették minden porcikáját, oxigénmaszkot kapott, szakszerűen becsomagolták, speciális hordágyra helyezték, és úgy vitték a mentőhelikopterhez, amit Ács János helikoptervezető vezetett, aki közel ötven éve repül.

A sérült ellátásának, illetve a mentésnek minden egyes lépését Nyulasi László, a balatonfüredi lépmentők vezetője kommentálta a szép számú közönségnek. Beszélt arról is, hogy adott esetben a baleset bejelentőjének érdemes minél pontosabban beszélni a helyszínről, a körülményekről, a látottakról, hogy a 112-es segélyhívónál a mentésirányító minél pontosabban tudja megszervezni a mentést. Közölte, idén 340 feladat körül járnak. Elmondta, egy helikopter értéke 1,5 milliárd forintra tehető, 240 kilométerrel megy óránként, egy repülési perc húsz ezer forintba kerül. 

A nyílt napon már több megyében bemutatott vándorkiállítást is megnyitottak a miskolci, debreceni, veszprémi légimentő bázisok életéről, amelyeket a dolgozók készítettek munkájuk közben. Magyarországon hét légimentő bázis működik: Budaörsön, Balatonfüredem, Sármelléken, Pécspogányban, Szentesen, Debrecenben és Miskolcon.

Legolvasottabb cikkeink