• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Szívre vár az anya és lányai

Lapszemle 2018.09.25 Forrás: nlcafe.hu
Szívre vár az anya és lányai

„Míg megjön a szív” – Anyának és mindhárom lányának a szervátültetés mentheti meg az életét.

A háromgyermekes, lányos anyák szokványos, mozgalmas életét élte Czérna Andrea. Gyesen volt otthon a legkisebbel, aki mindössze két hónapja született. Aztán minden megváltozott, amikor a baba rosszul lett, és a kórházban kiderült, hogy súlyos szívbetegségben szenved. Nemcsak ő, hanem az édesanyja és mindkét testvére is. Ez a betegség ugyanis a nőket érinti, és a vége általában a szívátültetés - olvasható az nlcafe.hu riportjában.

Ülünk a folyosón, figyeljük a csukott ajtót, az új érkezőket, a falat, majd megint a csukott ajtót. Hogy mikor szólítanak minket. Ülünk a folyosón – mikor melyiken. Egyik vizsgálatról megyünk a másikra. Majd a leletekkel vissza. Majd tovább. Szakorvostól szakorvosig. Ülünk a kardiológián Czérna Andreával és a lányával. Mindketten ugyanazzal a szívbetegséggel születtek – csakúgy, mint az összes lány a családban. Dorottya, Antónia, Hanna: Andrea mindhárom lánya örökölte az elváltozást, ami fordított sorrendben kezdett végzetessé válni: „minél több gyermeket szültem, annál erősebben jelentkezett a betegség” – mondja Andrea.

Di-la-ta-tív kar-di-o-mi-o-pá-ti-a – szótagolja nekem a legnagyobb, Dorottya, aki ma elkísérte édesanyját a szokásos vizsgálatokra. Szóval DCM: így hívják rövidítve azt a kórképet, aminek hatására a szív bal kamrája lassan elsorvad, és a jobb veszi át a funkcióját. Ennek következtében elkezd nőni, annyira, hogy egy idő után elnyomja a tüdőt, ami által a légzés egyre nehezebbé válik, majd a szív felmondja a szolgálatot. Gyógymód nincs, csak a szívátültetés mentheti meg a beteg életét. Nem kerül azonban rögtön várólistára az, akinél DCM-et diagnosztizálnak – egy ideig, akár évekig csak megfigyelik a pácienst. Rendszeresen elvégzik nála a terheléses vizsgálatokat a kardiológián, és persze mindenki figyel saját magára is. A szív nem egyik pillanatról a másikra áll le, ezt hosszas hanyatlás előzi meg, amikor a beteg számára egyre fárasztóbb minden, egyre kevesebb az energiája, ereje. Akut stádiumban előfordul hányás, remegés, erős köhögés.

Amikor az orvosok úgy látják, hogy itt az idő, az illető felkerül a szívvárólistára. Hogy ez kinél mikor következik be, az kiszámíthatatlan. Andrea három lánya közül ketten már túl vannak az átültetésen: új szívvel élnek. Andrea és Dorottya él együtt legrégebben a betegséggel (negyvenhat és huszonkét évesek), paradox módon mégis az ő szervezetük bírta legtovább. Dorottya jól van, Andrea eredményeire most várunk. Úgyhogy ülünk a folyosón, várjuk, hogy nyíljon az ajtó. És amikor behívják Andreát, Dorottya mesél, míg tart a vizsgálat... A teljes riport itt olvasható

Egy diagnózis, amit senki nem akar a gyerekének

Legolvasottabb cikkeink