Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Szívsebészet: Ha egy gyerek rossz, az nekünk jó

Lapszemle 2018.06.04 Forrás: magyaridok.hu Szerző:
Szívsebészet: Ha egy gyerek rossz, az nekünk jó

Az egészségügyi ellátásban nem lehet tíz-tizenöt évvel korábbi eszközöket, berendezéseket, eljárásokat alkalmazni.

A medicinán belül kicsiny, ám annál fontosabb terület a veleszületett szívhibák gyógyítása. Mert világszerte csak a gyerekek egy százaléka születik beteg szívvel, ám ez Magyarországon évente mintegy 800 olyan gyermeket érint, akik kezelés, műtét nélkül halálraítéltek. Megfelelő ellátással azonban 95 százalékuk nemcsak megmenthető, de felnőve dolgozhat, családot is alapíthat, teljes életet élhet - írta a magyaridők.hu. az Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszívközpontjában készült riportban.

A WHO felmérése szerint majdnem minden századik gyermek veleszületett szívbetegséggel jön a világra. Magyarországon ez évente mintegy 800 szívbeteg gyermeket érint, akiknek a 95 százaléka időben elkezdett, megfelelő kezeléssel megmenthető. Hazánkban itt, az Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszívközpontjában végzik a gyermekkori szívműtéteknek több mint nyolcvan, a szívkatéteres terápiás beavatkozásoknak pedig csaknem a száz százalékát.

Évente átlagosan 500 gyermeket operálnak itt, és mintegy 400-nál végeznek szívkatéterezést. Az országból mindenhonnan jönnek ide kis betegek, vannak, akik több hetet vagy akár hónapot is kénytelenek bent tölteni. 2016 vége óta az édesanyák is beköltözhetnek a kórházba a – 140 centinél kisebb – gyerekekkel, a rácsos kiságyak vagy a betegágyak mellett mindenütt ott vannak a kihúzható kanapék, és a felnőttek számára külön vizesblokkokat is kiépítettek.

Az osztály két emeletén majdnem minden ágy foglalt, a 18 ágyas intenzíven is mindig fekszik legalább 16 gyerek. A maradék kettőn csak azért nem, mert egyszerűen nincs annyi intenzív szakápoló, amennyire szükség lenne, így viszont nem is tudnak annyi operációt végezni, amennyit lehetne és kellene. Prodán Zsolt osztályvezető főorvos szerint ennek az az oka, hogy miután néhány kilométeren belül rengeteg a klinika, kórház, nagyon sok intenzív osztály is van, és az intézmények egymásra ígérnek. További szűk keresztmetszetek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink