Weborvos.hu
 • Pollen
  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

  • Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

   Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Szűk sáv

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet Szerző:

Életmentő lehet, ha szervátültetés előtt meg tudják mondani, miként reagál majd a beteg a gyógyszeres kezelésre.

Ebben segítenek egy új magyar kutatás eredményei. Ha megbetegszik létfontosságú szerv, a máj, az életben maradás egyetlen módja sokszor a szervátültetés lehet. Kritikus a helyzet gyermekek esetében, hiszen ha akad is halottól származó szerv, csakis a jó minőségű és a kis beteg méretére, szinte „testre szabott" máj beültetése kecsegtet sikerrel. A komplikáció nélküli operációt követő intenzív kezelés ellenére is fölléphetnek nehézségek, amelyek a szerv elégtelen működéséhez vezethetnek.

Az átültetés utáni időszakban, a szigorúan meghatározott gyógyszeres terápia során bizonyos esetekben előfordulhatnak váratlan, genetikai hiba miatt kialakult veszélyes állapotok. Ezekre sikerült megoldást találniuk közös munkájuk során a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája orvosainak és a Kémiai Kutatóközpont (KK) gyógyszerkölcsönhatásokat vizsgáló laboratóriuma kutatóinak.

Monostory Katalin biológus, toxikológus, a csoport vezetője a gyakorlatban életmentőnek bizonyuló alapkutatási eredményről tájékoztatta a Magyar Nemzetet. Az előzmény: egy 11 esztendős kislány sikeres műtét során fél májat kapott, amelynek másik felét tudományos vizsgálatra átküldték a Kémiai Kutatóközpontba. Úgy tűnt, hogy sikerült úgy elnyomni a kis beteg immunrendszerét, hogy befogadja az új szervet, s nem fenyegetett fertőzésveszély sem, amikor hirtelen romlani kezdett a kislány állapota. Ilyenkor egy harmadik veszélyre, a gyógyszermérgezésre is gyanakodnak a szakemberek.

Először fordult elő, hogy a kezelőorvosok nem akartak egyedül dönteni, azonnal fölvették a kapcsolatot a beültetett máj másik felét tudományos célra felhasználó laboratóriummal. A kutatóknál még aznap éjjel megszületett az eredmény: a beültetett májban az egyik citokróm P450 enzim nem működik megfelelően. A toxikológusok javaslatára az orvosok azonnal leállították azoknak a gyógyszereknek az alkalmazását, amelyeknek átalakítása és kiürítése a szervezetből ennek az enzimnek a működését igényli.

A kislány gyógyszeres kezelésének megváltoztatása négy nap múltán javuló májfunkciót eredményezett, s azóta is kiváló egészségnek örvend. A két intézmény további közös kutatómunkájának, eredményeinek köszönhetően már ettől a beavatkozástól is megkímélhető a beteg. Ma ezekhez a vizsgálatokhoz érintetlenül hagyhatják a májat, elegendő, ha a donortól vért vesznek.

A klinika és a kémiai intézet munkatársainak sikerült bizonyítaniuk, hogy az adományozó vérmintájából információt nyerhetnek a máj gyógyszerlebontó képességéről és esetleges hibáiról.

Legolvasottabb cikkeink