• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Tabukat döntöget az egészségügyben az MNB

Lapszemle 2018.07.11 Forrás: Napi.hu
Tabukat döntöget az egészségügyben az MNB

Összességében a javaslatok egy az államival együttműködő, de erősödő magánegészségügyet körvonalaznak.

A magyar lakosság egészségi állapota elmarad a nyugat-európai szinttől, ami már versenyképességi hátrányt jelent - állapítja meg az MNB versenyképesség javítását célzó jelentése. A megoldásra a jegybank 22 pontos javaslatcsomagot dolgozott ki, ezek némelyike évtizedes tabukat döntöget, , mint a kiegyensúlyozatlan kórházi finanszírozás kiegyensúlyozása, vagy a tvk-korrekció. - írja a napi.hu.

...

A modern egészségügy felé vezető célok:

·         A háztartások közvetlen egészségügyi kiadásainak aránya csökkenjen a visegrádi országok szintje alá az összes egészségügyi kiadáson belül, azaz  a jelenlegi 28 százalékról 18 százalékra zsugorodjon. (A 2017-es OECD adatok közel 30 százalékos lakossági arányt tartanak számon, szakmai vélekedés szerint a 15 százalék feletti részarány már súlyos terhet ró a lakosságra.)

·         Az egészségesen várható élettartam a V4-es országok legjobbjává javuljon, vagyis 60,1 év helyett 63,7 egészséges évre számíthasson egy magyar állampolgár.

·         Évente legalább egy darab, nemnek, korcsoportnak és kockázati tényezőknek megfelelő szűrővizsgálat álljon a magyarok rendelkezésére.

Mindezt hogy?

Az egészségügy pénzügyi revíziójának első pontja mindjárt maga a megvilágosodás. Szemben az eddigi hivatalos kommunikációval, mely egyre inkább az ellátórendszerre hárítja a felelősséget a hiányosságokért, a jelentéskészítők "Valós költségekre épülő állami finanszírozási rendszer kialakításáról" beszélnek. Itt találjuk az eredményességhez kötött finanszírozás bővítését és a teljesítményvolumen-korlátok (tvk) felülvizsgálatát is. Vélhetően a hálapénznek szabna gátat az átlátható bérezési rendszer és a pénzügyi és szakmai ellenőrzés erősítése is. Újszerű elem a felírt gyógyszerek szükségességének felülvizsgálata.

...

Nem hőkölt vissza a javaslatot megfogalmazó team az érzékeny területektől sem, öt területen nyúlna a finanszírozási ügyekhez, a beavatkozással a háztartások közvetlen kiadásainak egy részét intézményesített területekre irányítaná.  A cafeteria-rendszer friss megnyirbálásával szembemenve épphogy a vállalati egészségügyi csomagok adókedvezményét teszi első helyre, de adókedvezményt nyújtana a magán egészségbiztosításokra is. Ösztönözné az egészségpénztári be- és kifizetéseket, támogatná a  prevenciós és szolgáltatásfinanszírozási  számlákat (bármit is jelentsen ez) és szorgalmazza a magánszolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettségét. Összességében a területen megjelenő javaslatok egy az államival együttműködő, de mindenképpen erősödő magánegészségügy pozícióit körvonalazzák.

További részletek  cikkben.

Legolvasottabb cikkeink