• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tegyük kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást!

Lapszemle 2021.07.31 Forrás: hang.hu
Tegyük kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást!

Boldogkői Zsolt szerint mivel embertársaink jelentős része nem hajlandó ennek felvételére, nem marad más hátra, mint a motiválás és a kényszer.

Sokan a vírus vagy a járvány létét, illetve ez utóbbi komolyságát tagadják. Ez azért üdvözítő stratégia egy laikus számára, mert ha nincs probléma, akkor nem kell elmélyedni az immunológia, az epidemiológia, az infektológia, a sejtbiológia, a molekuláris genetika vagy a farmakológia tudományterületek rejtelmeiben, elég kijelenteni, hogy nincs probléma, nincs tehát miről beszélni, írja Boldogkői Zsolthang.hu portálon.  

Egy érdekes paradoxon, hogy hazánkban 11 kórokozó ellen kapunk kötelező jelleggel védőoltásokat gyermekkorban, s ez ellen igen kevesen tiltakoznak. Amikor azonban a szülőket kellene oltani, mindjárt jönnek a különféle ideológiák, hogy elkerülhessék azt. A felnőttek jelentős része világszerte vonakodik a kötelező védőoltások gondolatától. Nem volt ez másként a spanyolnátha-járvány idején sem. A világ azonban halad az elkerülhetetlen cselekvés felé. Elsőként a gyenge demokratikus hagyományokkal rendelkező országok (Türkmenisztán, Üzbegisztán, Indonézia) léptek, s tették kötelezővé mindenki számára az oltást. Pakisztán és Szaúd-Arábia az igen erős motiválás stratégiáját választották: a tömegközlekedést, a közintézményeket és szórakozó helyeket csak oltottak vehetik igénybe. Oroszország kisebb léptekkel halad: egyes nagyvárosok szolgáltatási szektorában és közintézményeiben lett kötelező az oltás. A demokratikus országokban a választói akarattal való szembemenetel a politikai bukás rémével fenyegeti a kormányzó elitet.

Európában egyedül a Vatikánban általánosan kötelező a koronavírus elleni oltás. Számos ország - a fontolva haladás jegyében – hozott bizonyos korlátozott intézkedéseket: az egészségügyben és/vagy az idősgondozásban dolgozók számára tette kötelezővé a védőoltást, illetve Csehországban a 12 évesnél idősebb tanulókat kötelezték vakcinázásra. A járvány első hullámának riasztó kórházi képei az olasz népességet elfogadóvá tették a kötelező oltásokat illetően, s ők tették meg az első kényszerítő lépéseket is e téren.

Legolvasottabb cikkeink