• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Tényleg gyógyítja a marihuána a rákot?

Lapszemle Forrás: Index

A legendáriumnak nyilván jót tett, hogy a marihuána a világ nagy részén illegális drognak minősül.

Az online folklór gyakorlatilag bármilyen növénynek, ásványnak vagy elvont fogalomnak képes rákgyógyító hatást tulajdonítani (kivéve az orvostudományt természetesen), de még ebből a rendkívül széles mezőnyből is kiemelkedik két sláger-csodaszer: a C-vitamin és a kannabisz. A C-vitaminnal ebben a cikkben foglalkoztunk, most pedig a témába vágó metaanalízisek és kutatási eredményeket összefoglaló szakcikkek alapján körüljárjuk, mi a helyzet a marihuána állítólagos rákgyógyító hatásával – olvasható az index.hu portálján.

A marihuánát már vagy 3000 éve használják a világ legkülönfélébb helyein a népi gyógyászatban – ami persze önmagában nem jelent sokat, hiszen az ánuszba fújt füstöt is évszázadokig használták, mégsem gondolja senki komolyan, hogy valóban gyógyító hatása lenne. Annál érdekesebb, hogy csak a XX. század közepétől számít tiltott drognak, előtte széles körben és szabadon alkalmazták orvosi és rekreációs célra.

Amerikában 1937-ben még különadót is kivetettek rá, ami ellen az akkori orvosi kamara hangosan tiltakozott. A kannabisz hatóanyagait csak jóval később, a hatvanas években sikerült azonosítani, a hatásmechanizmusukat pedig csak még később, a nyolcvanasokban.

A rákgyógyító marihuána legendája még ennél is frissebb: 2003-ból származik, amikor egy Rick Simpson nevű kanadai fickó – saját állítása szerint – négy nap leforgása alatt kigyógyította magát a bőrrákból, kannabiszolajas borogatással. Simpson azóta szép bizniszt épített az olajra meg a csodát bemutató könyveire, és ügyesen rákapaszkodott a marihuána legalizálásáért küzdő mozgalmakra. Érdemes ránézni a Facebook-oldalára, jól látható, hogy azóta többször emelte a tétet, ma már a rák mellett az epilepsziáról, a szklerózis multiplexről, az Alzheimer-kórról és a cukorbetegségről is azt állítja, hogy gyógyítja a kannabiszolaj.

A legendáriumnak nyilván jót tett, hogy a marihuána a világ nagy részén illegális drognak minősül, hiszen ez tökéletesen beleillik a mese „és a gonosz gyógyszerlobbi el akarja titkolni" részébe – ami mondjuk a savanyú káposzta vagy a kismillió egyéb csodaszer esetében a sztorik gyenge pontja.
Ahhoz, hogy lássuk, hogyan gyógyítja vagy nem gyógyítja a rákot a marihuána, először is azt kell tisztáznunk, hogy: mi is van a kannabiszban?

A teljes cikk a portálon olvasható!

Legolvasottabb cikkeink