Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Több tízmilliárd forinttal büntethetik a magyar kormányt

Lapszemle 2018.05.18 Forrás: napi.hu - InfoRádió Szerző:
Több tízmilliárd forinttal büntethetik a magyar kormányt

Maga a jogsértési eljárás 2008-ban indult a magyar állammal szemben, és azóta folyik egyfajta huzavona.

Az Európai Bizottság bejelentette: pert indít a magyar kormánnyal szemben, mert több városban a levegő szennyezettsége rendszeresen túllépi a megengedett határértéket.

A légszennyezettség miatt hazánkban évente több mint 14 ezer ember hal meg idő előtt, és átlagosan több mint 10 évet veszítenek el az életükből. A rossz levegő miatti megbetegedések száma meghaladja az évi egymilliót - hívta fel a figyelmet a Levegő Munkacsoport, amely kommentálta az Európai Bizottság mai bejelentését, hogy pert indít a magyar kormány ellen a levegő szennyezettsége miatt - ismertette a szervezet közleményét a napi.hu.

Az Európai Bizottság ma bejelentette: pert indít a magyar kormánnyal szemben, mert több városban a levegő szennyezettsége rendszeresen túllépi a megengedett határértéket. A Levegő Munkacsoport korábban több konkrét intézkedést is javasolt, melyekkel a büntetés - és nem mellesleg több tízezer ember megbetegedése - könnyen elkerülhető lett volna - írta közleményében a környezetvédő civil szervezet.

Az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa, Karmenu Vella idén január 30-án megbeszélést tartott azon országok környezetvédelemért felelős minisztereivel, amelyek nem tartják be az EU levegőminőségi jogszabályait, és egyúttal arra kérte őket, hogy február 9-ig nyújtsák be neki konkrét terveiket, amelyek végrehajtásával a légszennyezettség mielőbb csökkenthető. A Levegő Munkacsoport és brüsszeli székhelyű ernyőszervezete, az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) elkérte a Földművelésügyi Minisztériumtól a benyújtott tervet. A megkapott anyagból nagy megdöbbenésre kiderült, hogy a kormány nem egy konkrét tervet küldött a bizottságnak, hanem csupán azt a beszédet, amelyet a kormány képviselője mondott el a januári megbeszélésen, és amelyből egyáltalán nem derül ki, miként fogja a kormány csökkenteni a légszennyezettséget Magyarországon - olvasható a Levegő Munkacsoport közleményében.

Az Európai Bíróság olyan intézkedést fog hozni, amivel rákényszeríti a magyar kormányzatot arra, hogy megtörténjenek a lakosságot védő intézkedések. Kiszabhatnak bírságot vagy felfüggeszthetik uniós támogatások folyósítását - mondta Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője az Inforádióban, mely szintén foglalkozott a témával.

 

Legolvasottabb cikkeink