• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Törvényben rögzítik a távgyógyászat szabályait

Lapszemle 2020.06.06 Forrás: Adózóna
Törvényben rögzítik a távgyógyászat szabályait

A telemedicina-szolgáltatásokat az egészségügyi dokumentációra előírt módon, megfelelően dokumentálni kell.

A veszélyhelyzetben az orvos-beteg kapcsolat is új alapokra szerveződött, lecsökkent a személyes találkozások száma, ugyanakkor az úgynevezett telemedicinára nem létezett szabályozás. A T/10784. számú törvényjavaslat 85. paragrafusa azonban ezen a helyzeten változtat, írja az Adózóna

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság kiemelt területként kezeli a telemedicinát, mely egészségügyi adatok és információk biztonságos továbbítását foglalja magában szöveges, hang, képi vagy egyéb formában, amely betegség megelőzéséhez, annak diagnosztizálásához, az orvosi kezeléshez, illetve a kezelés nyomon követéséhez szükséges. Az EGSZB elsősorban adatvédelmi kérdésnek tekinti a megfelelés megvalósítását, az eljárási szabályok megalkotását pedig elsősorban tagállami hatáskörbe utalja. (Ez a COVID-19 pandémiás helyzet eredményeképpen változhat.)

A telemedicina alkalmazására az EGSZB szerint hat területen van lehetőség. Az első terület a távkonzultáció, mely a távollévő beteg részére orvosszakmai tanács nyújtása, illetve a vele történő szakmai konzultáció. A távszakvélemény egy adott betegre vonatkozó diagnózis, egészségügyi állapot megvitatása egy vagy több távollévő orvossal, akiknek képessége, kompetenciája segítséget nyújt a beteg ellátásában. A távfelügyelet a beteg állapotának távolról történő figyelemmel kísérése, az egészségügyi adatok távértelmezése, szükséges döntések meghozatala. Az adatok rögzítése, továbbítása automatizálható vagy elvégezhető akár a beteg, akár orvosi személyzet által.

Az adatok felviteléhez szükséges eszközöket (például tablet, pacemaker) a telemedicina szolgáltató nyújtja. A távasszisztencia egészségügyi szakember segítségnyújtása egy másik egészségügyi szakembernek egészségügyi cselekmény (például operáció) végrehajtásához. Ide sorolandó a videóhívás vagy a távolról végrehajtott beavatkozás. A személyre szabott egészségügyi tájékoztatás a webes felületeken elérhető betegoldalt jelenti, illetve az egészségügyi adatokhoz történő beteghozzáférést, s ide tartozik az online továbbképzés is.

Magyarországon a telemedicina a telepatológia, illetve a teleradiológia területein ismert elsősorban. Általános szabályok azonban ez idáig nem léteztek. Egy jogszabálymódosítás azonban rögzíti, hogy a telemedicina-szolgáltatásokat az egészségügyi dokumentációra előírt módon, megfelelően dokumentálni kell. A szolgáltató kötelezettsége az ellátás tényét és szereplőit felsoroló, úgynevezett eseménykatalógus-bejegyzés, illetve egy, a vizsgálatot szakmai szempontból igazoló elektronikus kórtörténeti dokumentum létrehozása. A szolgáltatásról készített eseménykatalógust, illetve kórtörténeti dokumentumot a szolgáltatónak az EESZT-ben rögzítenie szükséges. A szolgáltatónak eljárásrendet, illetve adatkezelési tájékoztatót is készítenie kell.

Legolvasottabb cikkeink