• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Tűrt és támogatott oltások: ez a javaslat

Lapszemle 2017.10.10 07:20 Forrás: nepszava.hu
Tűrt és támogatott oltások: ez a javaslat

Úgy tűnik, nincs esély a bárányhimlő elleni oltás általános térítésmentessé tételére sem.

Több új elemmel bővülhet a kötelező és támogatott oltások köre. A Népszava úgy tudja, hogy a kormány előtt lévő javaslatban a járványügyi szakemberek többek között a bárányhimlő-, a hepatitisz A-, valamint a meningococcus B vírusa, a 65 év felettieknek pedig a pneumococcus elleni vakcinát ajánlják kötelezővé vagy támogatottá tenni - írta a lap.

A Népszava birtokában lévő szakmai javaslat a rotavírus elleni védőoltás kötelezővé tételét nem ajánlja a kormánynak. Mint írják: „a rotavírus okozta megbetegedések csecsemőkben a kiszáradás veszélye miatt jelentősek, azonban infúziós terápia mellett, megfelelő szülői tudatossággal hatékonyan kezelhetők, így az oltás kötelező bevezetése nem javasolt". A piacon elérhető rotavírus elleni vakcina ára 39 ezer forint körüli. (Miután nincs hozzá állami támogatás, ezért a patikák belátásuk szerinti áron adják.)

Úgy tűnik, nincs esély a bárányhimlő elleni oltás általános térítésmentessé tételére sem. Évente 28-52 ezren kapják el a cseppfertőzéssel terjedő kórt, ám ez jellemzően enyhe lefolyású. A vírus a betegséget követően képes megbújni a szervezetben, és a felnőttek egy részében övsömörként aktivizálódhat. Ettől azonban az oltottak sem védettek. A felnőttkori bárányhimlő súlyosabb lefolyású, sőt a terheseknél súlyos magzati károsodást is okozhat.

A járványügyi szakemberek azt javasolták a kormánynak, hogy a betegségen még át nem esett 16 évesek kötelező szűrését vezesse be. S ha ezzel a vérvizsgálattal igazolódik, hogy nincs meg valakinek a védettsége, azaz gyermekkorban nem esett át a fertőzésen, akkor azoknak biztosítsák a kötelező védőoltást. A tervezetben azzal számolnak, hogy évente a mintegy 95 ezer 16 éves fiatal mindössze tíz százalékának lehet szüksége így a vakcinára.

A javaslatot előkészítők ugyanakkor ajánlottnak ítélték a 65 év felettiek pneumococcus elleni oltását. Ám, hogy ingyen vagy önrésszel, arról nincs döntés.

A kormány előtt szerepel a B típusú meningococcus (gennyes agyhártya-gyulladás) elleni vakcina támogatási javaslata is. Ezt is bevonnák a támogatott oltások körébe, információink szerint, ennek árához 70 százalékos támogatást adnának. Ennek egy adagjáért a patikákban 27-40 ezer forintot is elkérhetnek. És az egy évnél fiatalabbaknak négyre van szükségük ezekből - írta a lap. 

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink