• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Új gyógyszeripari stratégiára lenne szükség

Lapszemle 2018.04.19 Forrás: vg.hu
Új gyógyszeripari stratégiára lenne szükség

Hiába ez a szektor az ország húzóágazata, a legtöbb különadó is e területet sújtja Illés Zsuzsanna szerint.

A gyógyszergyártók szövetsége szerint a következő kormánynak el kellene törölnie a hazai gyógyszeripart érintő, speciális adórendszert. Hiába ez a szektor az ország húzóágazata, a legtöbb különadó is e területet sújtja – mondta a Világgazdaságnak Illés Zsuzsanna, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) igazgatója.

- Milyen változásokra lenne leginkább szükség a gyógyszeriparban?

- A terület éves növekedése meghaladja a nemzetgazdasági átlagét a Nézőpont tavalyi tanulmánya szerint, mely arra is rávilágított, hogy a magyarországi gyógyszergyártás exportorientált, a külgazdasági növekedés egyik motorja. A terület nettó árbevételének 79 százaléka származott külföldről, ami 2016-ban 902 milliárd forint volt. Az ágazat külgazdasági szerepét bizonyítja, hogy egy foglalkoztatottjára 26,6 milliós külkereskedelmi többlet jut, közel háromszor annyi, mint egy járműipari dolgozóra. E számok is indokolják, hogy fontos lenne, ha a kormány elismerné: számít a hazai gyógyszercégek által megteremtett értékre, mert az hosszú távon szolgálja a nemzetgazdaság érdekeit. Mindez egyébként az Irinyi-tervben is szerepel. Nagyon szeretnénk, ha ennek mérföldkövei megjelennének egy gyógyszeripari stratégia formájában is. A stratégiában szerepelhetnének azok az eszközök, amelyekkel növelhető a hazai gyógyszergyártók kibocsátása. Stratégiai kérdés az is, hogy a döntéshozók a szabályozás módosításakor mindig tartsák szem előtt a gyártói versenyképesség szempontjait, hogy a kormány a kérdést komplexen, a szaktárcákon átívelő módon közelítse meg. Változást is sürgetünk: javasoljuk a sávos adó eltörlését, amely például a kiszámíthatóság elvét sem biztosítja.

- Hogyan tudja megtartani vezető pozícióját a gyógyszeripar a hazai egészségiparon belül?

- A gyógyszeripar hosszú távon csak folyamatos befektetésekkel, valamint kutatás-fejlesztéssel tud fennmaradni, növekedni, vagyis a profitja jelentős részét vissza kell forgatnia. Bármi, ami a K+F visszaszorítására kényszeríti, a hosszú távú fennmaradását is veszélyezteti. Ilyen gát lesz például a szerializáció (uniós szabályozás, egy új biztonsági elem, amely 2019. február 9-től lép hatályba) miatti beruházási kényszer. A Magyosz gyártói tagvállalatai által 2016-ban 65 milliárd forintot költöttek kutatás-fejlesztésre, az országos K+F-kiadások 17 százalékát. Ez meghaladta a teljes feldolgozóipar ilyen jellegű kiadásait. 2014 és 2016 között a termeléssel, termeléstámogatással kapcsolatos beruházásait 38 milliárd forintról 48 milliárd forintra növelte a terület.

- Milyen változást hoz a jövőre bevezetendő gyógyszeripari szabályozás?

- Számításaink szerint húszmilliárd forintos ráfordítást jelent az egyedi azonosítási rendszer 2019-től kezdődő kiépítése. E beruházási kényszer nagy teher, mert a hazai cégeknek az itteni berendezéseiket kell ellátniuk azokkal az eszközökkel, amelyekkel a dobozokat elláthatják majd egyedi azonosítókkal. Csatlakozniuk is kell az európai rendszerhez. Hiába nagy a hazai gyártók exportja, a döntően Magyarországon előállított készítményeik beruházási költsége is itt jelentkezik. Az originális gyógyszerek szabadalmi védettségének lejártával a helyettük piacra vitt, velük azonos hatóanyagú generikumok olcsóbbak a betegek és az egészségbiztosító számára is. Az új szabályozás mégis főleg ez utóbbi termékcsoport előállítóit terheli. Az egyedi azonosítási rendszer kiépítése akár ötmilliárd euróba – dobozonként 30-50 forintba – is kerülhet a generikus gyártókat tömörítő európai szövetség tavalyi számításai szerint.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja.

Legolvasottabb cikkeink