Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Új irányítási rendszer jöhet a mentőknél

Lapszemle 2018.07.22 Forrás: PestiSrácok.hu Szerző:
Új irányítási rendszer jöhet a mentőknél

Egy szükségleteknek megfelelő egészségügyi ellátórendszert kell kialakítani, új struktúrával és finanszírozási rendszerrel.

Egészségügyi szakemberek és egészségügyi intézményvezetők bevonásával zajlik a negyedik Orbán-kormány által kiemelt célként kitűzött egészégügyi reform, méghozzá „sürgősséggel” – jelentette ki a PestiSrácok.hu kérdésére Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A tárcavezető a portálnak úgy fogalmazott, hogy egy szükségleteknek megfelelő egészségügyi ellátórendszert kell kialakítani, amelyhez struktúraátalakításra és a jelenlegi finanszírozási rendszer átalakítására is szükség van. Nem az egészségügy szabja meg az egészségben eltöltött életévek számát, hanem az életforma, az életvitel, a táplálkozás. Amit mi egészségügynek hívunk az tulajdonképpen betegségügy – vélekedett a tárcavezető azon a háttérbeszélgetésen, amelyen a PestiSrácok.hu mellett a Magyar Idők és a Magyar Hírlap vett részt.

A PS kérdésére, hogy az Országos Mentőszolgálat, akár annak irányítása átszervezésének szükségét látja-e, hiszen a 112-es központi segélyhívó, amely a probléma helyszínétől távol csörög, számtalan esetben okozott komoly problémát, Kásler Miklós úgy felelt, hogy Magyarországon más területeken sokkal fejlettebb irányítórendszerek működnek. Már folynak a tárgyalások arról, hogy egy ilyen fejlett irányítási rendszerhez – akár különböző rendszerek összekapcsolásával – hogyan tudna hozzájutni a mentőszolgálat.

Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a mentés eléggé zökkenőmentesen folyik. Nem is nagyon jelentek meg ezzel kapcsolatban problémák. A mentőállomások száma megnőtt. Korszerű mentőállomásokat adtak át az elmúlt egy-két évben, és ugyanez vonatkozik a gépkocsiparkra is. A mentés fejlesztése is a megkezdett úton folytatódik tovább – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere.

A kórházi fertőzések elkerülésére kidolgozott program után második kiemelt feladatként a sürgősségi ellátás átalakítása következik. A végeredmény a kígyózó sorok és a sok órás várakozás megszűnése, jelentős mérséklődése kell, hogy legyen. Az okok nagyon összetettek, a feltérképezés már folyamatban van. Csak egy példa a kórházakban a diszpécser szolgálat hiánya, amelyik célzottan rögtön arra az ellátóhelyre küldené a beteget, oda, ahova tartozik. Ha lenne, abban a pillanatban az a hosszú sor négy, öt, hat részre válna szét. A várakozási idő is ennek megfelelően csökkenne – mondta Kásler Miklós.

Megjegyezte, hogy mivel az alapellátásban nagyon hosszú időre kapnak vizsgálati időpontot a betegek, gyakori az, hogy inkább beküldik a sürgősségi ellátásra a pácienst, mert ott azonnal elvégzik a vizsgálatot. Az alapellátás átalakításával tehát jelentősen tehermentesíteni lehetne a sürgősségi ellátást – vélekedett a miniszter. Mint mondta, a szakmai háttéranyag kidolgozása már folyamatban van. Néhány héten belül elkészül és a nagyon gyorsan szeretnék a gyakorlatba is átültetni. A teljes tudósítás itt olvasható

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink