• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Új műszereken tervezett gyógyszerkutatás

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Az I2M2 projekt elsődleges célja egy koordináltan működő műszerközpont létrehozása.

Világszínvonalú multidiszciplináris természet- és élettudományi kutatások végzését teszi lehetővé a mintegy 800 millió forintos európai uniós pályázati forrásból beszerzésre kerülő korszerű szerkezetvizsgáló nagyműszerpark a Debreceni Egyetemen - adta hírül közleményében az intézmény.

Az I2M2 projekt elsődleges célja egy koordináltan működő műszerközpont létrehozása, szervezeti és működési kereteinek megteremtése a Debreceni Egyetemen folyó magas szintű tudományos és innovációs tevékenység lehetőségeinek bővítése céljából a biomolekuláris kutatások területén.

A Debreceni Egyetem Kémiai Intézetében létesítendő nagyműszer központ interdiszciplináris kutatással és szolgáltatással kapcsolódhat az Egyetemen folyó nagy projektekhez, illetve aktív részesévé válhat a régió akadémiai és ipari kutatási tevékenységének a meglévő kapcsolatok integrálásával és széles körű szolgáltatásokkal.

Az I2M2 projekt tudományos küldetése világszínvonalú multidiszciplináris természet- és élettudományi kutatások végzése a szerkezeti kémia, a szerkezeti biológia, a gyógyszer-, élelmiszer- és környezettudományok területén.

Az új műszerközpont megteremti a lehetőséget a Debreceni Egyetem különböző intézeteiben és kutatócsoportjaiban folyó kémiai és biológiai alapkutatások összekapcsolásához, a farmakológiai és gyógyszerkutatások komplex molekuláris szintű értelmezéséhez. A beszerzésre kerülő korszerű műszerek (NMR, CE-MS, XRD) nagy érzékenysége és kombinált alkalmazása drámai módon fokozhatja a szerkezeti kémiai/biológiai és gyógyszerkémiai kutatások hatékonyságát, ennek révén új lehetőséget teremtve a magyar és nemzetközi ipari szereplőkkel történő kapcsolatépítésre és a Debreceni Egyetem láthatóságának növelésére a nemzetközi kutatási infrastruktúrák hálózatában.

Az új műszereken tervezett kutatómunka fókuszában a széleskörű együttműködésben végzett gyógyszerkutatási projektek állnak. Ezek közül kiemelhetők az antibakteriális illetve gombaellenes hatású molekulák, a II-es típusú cukorbetegség és a vérrögképződés ellen hatásos vegyületek, az antibakteriális/antivirális hatású félszintetikus glikopeptid antibiotikumok (HIV, influenza ellenes szerek) szerkezet-hatás összefüggéseinek vizsgálata, mely kutatások eredményeképpen új, hatékonyabb terápiás készítmények kifejlesztése várható.

A korszerű szerkezetvizsgáló és analitikai műszerközpont egyedülálló komplexitása jelentősen növeli a kutatási potenciált, és így várhatóan fontos szerepe lesz a kiváló hallgatók és fiatal kutatók intézményen belül tartásában, valamint a hazai természettudományos utánpótlás nevelésében.

A projektben összesen 71 fő egyetemi oktató, kutató, hallgató, valamint technikai munkatárs vesz részt.

Az I2M2 projekt A kutatási infrastruktúra megerősítése - nemzetköziesedés, hálózatosodás, GINOP-2.3.2-15 azonosítószámú felhívásra került benyújtásra és 2016.09.01-2019.06.30 között a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

A projektről bővebb információt a www.i2m2.unideb.hu oldalon olvashatnak.

Legolvasottabb cikkeink