• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Új szakemberek a megye kórházaiban

Lapszemle 2018.08.13 Forrás: heol.hu
Új szakemberek a megye kórházaiban

Egerben, Gyöngyösön, Hatvanban és Parádfürdőn egy pályázatnak köszönhetően javulhatnak a foglalkoztatási feltételek.

Megyénk kórházaiban új szakembereket alkalmazhatnak számos területen, egy sikeres pályázatnak köszönhetően. Az Európai Szociális Alap támogatásával megvalósuló programok arra adnak lehetőséget, hogy új szakdolgozókat alkalmazzanak, illetve¬ képzésekkel, átképzésekkel bővítsék a foglalkoztatási palettát. Így garantálnák a betegek zavartalan ellátását. Lapunk annak járt utána, hogy megyénk gyógyító intézményeiben mennyiből és milyen módon javulnak a foglalkoztatási mutatók, s ez miként hat a rugalmasabb, hatékonyabb betegellátásra - írta a heol.hu.

A Parádfürdői Állami Kórházban az elnyert több mint száztizenegymillió forintból – az ígéretek szerint – növekszik az egészségügyi ellátás minősége és hatékonysága, csökken az egészségügyi szakterületen betöltetlen álláshelyek száma, s javulnak a szakdolgozók megtartását szolgáló munkakörülmények. Itt kilenc új gyógyítót alkalmazhatnak 2019 decemberéig, így garantálva a betegek zavartalanabb ellátását. Megtudtuk, a kórházban több éve működik egy remek rehabilitációs csapat, melynek tagjai főként a fekvőbeteg-szakellátásban tevékenykednek. Az ő munkájukat háromfős infektológiai¬ kontrollcsapat segíti majd. Feladatuk lesz a kórházi fertőzések megelőzése, a helyes kézhigiéne oktatása, betartásának fokozott ellenőrzése.

A kórházban jelenleg tizenhat ápoló végez megbízással infúzióbekötést, intravénás injekcióbeadást. Többletteljesítményük anyagi elismerését is lehetővé teszi a pályázat, illetve újabb szakdolgozók alkalmazására is lehetőség nyílik.

Gyöngyösön a Bugát Pál Kórházban közel 150 millió forintból növekszik az egészségügyi ellátás minősége és hatékonysága, csökken az egészségügyi szakterületen betöltetlen álláshelyek száma. Az összegből hat dolgozót – négy orvost és két szakdolgozót – vesznek fel és alkalmaznak hosszabb távon, s a több munkát vállaló gyógyítókat is jobban elismerik anyagilag.

A gyöngyösi kórházban évente közel húszezer fekvőbeteget látnak el. A legnagyobb betegforgalmat az aktív belgyógyászati és a sürgősségi betegellátó osztályok végzik, így ők a leginkább leterheltek. Itt huszonhét ápoló jövedelmét egészítik ki a jövőben.

Egerben a Markhot Ferenc kórház 156 millió forinttal részesült a pályázatból, amelyből negyvenhat szakember képzését támogatják. Ennek köszönhetően csökken a gyógyító orvosok leterheltsége, a hiányszakmának minősülő munkakörök aránya. A pályázat jóvoltából aneszteziológiai szakasszisztens, hat betegkísérő, egy boncmester, két egészségügyi gázmester, egy endoszkópos szakasszisztens, nyolc felnőtt intenzív szakápoló, két fertőtlenítő-sterilező, két hospice szakápoló, három műtéti szakasszisztens, négy műtőssegéd-gipszmester, két pszichiátriai szakápoló és gyógyfoglalkoztató és hat sürgősségi szakápoló tud a gyógyítás szolgálatába állni. Az orvosi licencképzésben heten vesznek részt: diabetológia, neuroszonológia, palliatív orvoslás, szülészeti-nőgyógyászati ultrahang-diagnosztika területeken. A fejlesztés, képzések megvalósulásával javulnak az egészségügyi szakmai tevékenység feltételei, csökken a gyógyító orvosok leterheltsége.

Hatvanban az Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézetben több mint 97 millió forint támogatást nyertek a foglalkoztatás feltételeinek javítására, az Európai Szociális Alapból. A jövő év végén záruló program keretében öt OKJ-s ápolót, két belgyógyászt, egy ideggyógyászt, egy bőrgyógyászt és egy radiológiai szakvizsgával rendelkező szakorvost szeretnének felvenni és hosszabb távon foglalkoztatni.

A kórházakban már megkezdődtek a szükséges átképzések, felkészítő kurzusok, s az új szakemberek számára is kiírták a pályázatokat.

 

Legolvasottabb cikkeink