• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

  • Ónodi-Szűcs: sok minden jobb, de a lakosság nem érzi

   Ónodi-Szűcs: sok minden jobb, de a lakosság nem érzi

  • Több lombikbébi-eljárást finanszíroz majd az állam

   Több lombikbébi-eljárást finanszíroz majd az állam

 • költségvetés
  • A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

   A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

 • EESZT
  • Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

   Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

  • Hétfőn road-show-ra indulnak az ÁEEK szakértői

   Hétfőn road-show-ra indulnak az ÁEEK szakértői

  • EESZT-csatlakozás: tapasztalatok, típushibák

   EESZT-csatlakozás: tapasztalatok, típushibák

Új gyógyszereket is kikísérleteznek

Lapszemle 2017.07.15 07:48 Forrás: bama.hu
Új gyógyszereket is kikísérleteznek

A PTE vezette konzorcium olyan hálózatot épít fel, amelyben a három egyetem 36 szakemberének kutatási munkáját fogja össze.

Eddig példátlan összefogás élére állt a Pécsi Tudományegyetem, amely Debrecen és Szeged egyetemeivel szövetségre lépve független finanszírozásból valósít meg klinikai kutatásokat az orvoslás területén, számos hazai tudós közös munkájával. Rengeteg tudományos kutatást, klinikákon zajló vizsgálatot és egy egész hálózat felépítését is tartalmazza az a hatalmas vállalkozás, amely három éven át összesen 1,5 milliárd forintból segíti az orvostudományi kutatások bővítését, a nemzetközi gyógyszerfejlesztési élvonalhoz való csatlakozást – olvasható a bama.hu portálján.

A projektet csütörtökön mutatták be a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjában, ahol a pécsi egyetem vezetői mellett a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem képviselői, illetve a gazdasági kormányzat illetékesei is köszöntötték az úttörő kezdeményezést.

A PTE vezette konzorcium olyan hálózatot épít fel, amelyben a három egyetem 36 szakemberének kutatási munkáját fogja össze, kilenc kutatási területet lefedve – ismertette a részleteket a konzorcium szakmai vezetője, Dr. Kovács L. Gábor pécsi akadémikus. Mindegyik elem az orvostudomány jelentős újítására készül a műfajában, hozzájárulva végső soron a kezelésekben alkalmazható gyógyszerek kifejlesztéséhez.

Az EU-ban 2006-ban alapították meg a klinikai kutatásokat összefogó hálózatot (European Clinical Research Infrastructures Network – ECRIN) hogy a nem gyógyszergyárak által szponzorált vizsgálatokhoz is gyógyszereket, orvosi és egyéb eszközöket biztosítsanak a kutatók számára. A pénzt minderre az Európai Bizottság egy külön kutatási-fejlesztési alapja biztosítja. A magyar HECRIN Konzorcium 2014-ben nyert teljes jogú tagságot, idehaza több mint 100 egyetemi klinikát és diagnosztikai intézetet, valamint 100 kórházi osztályt képviselve fedik le a teljes kutatói hálózatot.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink