• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Újabb gyermekmentések a szegedi szívsebészeten

Lapszemle 2018.12.14 Forrás: delmagyar.hu
Újabb gyermekmentések a szegedi szívsebészeten

A kisfiú második műtétjét, amelynek során szívét le kellett állítani, két hete végezték el, de már haza is mehetett.

A másfél éves Edvárdról Romániában már születésekor lemondtak, a hat hónapos Natali pedig Szerbiában műtéti várólistára tették, miközben állapota azonnali beavatkozást igényelt. A Rotary Gift of Life programjának köszönhetően mindkettőjük családja a legszebb ajándékot kapta karácsonyra: egészségesen vihetik haza őket - írta a délmagyar.hu.

Edvárdon kétnaposan vették észre, hogy probléma van vele – kezdte történetüket a kisfiú édesanyja, Virág Otília. Mint mesélte, kisfia bőre szürke színű volt, és nem evett. Az orvosok azt mondták, a mája beteg. Mivel Csíkszeredán, ahol született, nem vállalták a kezelését, Marosvásárhelyre küldték. Ott viszont kiderült, hogy a szívével van a baj. – Közölték velem, hogy nem tudják megműteni.

– Mivel nem beszélek románul, Edvárd kezelőorvosának kézzel-lábbal mutogattam el, hogy küldje el a fiam leleteit Szegedre. Ő ezt egy pénteki napon megtette, hétfőn pedig jött is a válasz, hogy elvállalják a műtétjét.

Mivel a csecsemő ekkor már olyan rossz állapotban volt, hogy életmentő operációt kellett rajta végrehajtani, mentőhelikopterrel szállították Szegedre. Mire a szülők másnap megérkeztek, már el is végezték a műtétet.

– Súlyos szűkület volt a fő ütőéren. Miután felnyitottuk a mellkasát, kivágtuk a beteg szakaszt, a tüdő artériát pedig beszűkítettük – beszélt a másfél évvel ezelőtti operációról Hartyánszky István, a szegedi szívsebészeti osztály docense.

A kisfiú akkor 3 hónapig volt a klinikán, mert tüdőgyulladást kapott és enni sem akart. Akkori operációját a román társadalombiztosítás fizette, az édesanya költségeit azonban ebből nem lehetett finanszírozni, így ő egy ismerősénél lakott ezalatt. – Tudtuk, hogy szükség lesz majd egy második műtétre is, hiszen több lyuk is volt a pitvari és a kamrai sövényeken, így amikor kiderült, hogy ez mostanában esedékes, nagyon kétségbeestem, mert tudtam, nem viselné el, ha egyedül kellene bent feküdnie, nekem viszont nincs pénzem arra, hogy az ottlétemet finanszírozzam. Nagyon hálás vagyok, hogy végül a műtét árát és az én költségeimet is a Rotary állta.

Katona Márta, a szegedi gyermekklinika professzora elárulta, Edvárdot előkelő neve miatt királynak kezdték becézni, és mivel minden alkalommal, amikor orvost látott, hihetetlen hangerővel sírt, végül ő lett a klinika oroszlánkirálya. A kisfiú második műtétjét, amelynek során szívét le kellett állítani, két hete végezték el, és most olyan gyorsan gyógyult, hogy kevesebb mint 3 hét után ma haza is engedik.

A 6 hónapos Szekeres Natali – akit szintén ebben a programban operáltak meg – is a napokban hagyja el a szegedi gyermekklinikát. Történetét a teljes cikkben olvashatják

Legolvasottabb cikkeink