• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Utolsó sorban: az egészségügy hátországa

Lapszemle 2018.01.12 07:05 Forrás: Magyar Narancs
Utolsó sorban: az egészségügy hátországa

Nem járunk fehérben, mi csak a kékköpenyesek vagyunk. Pedig nélkülünk nem menne a kórház.

Egészségügyben dolgozó nem egészségügyi végzettségű munkavállalók. Ebbe a kategóriába tartozik a kórházak technikai személyzete: takarítók, karbantartók, a konyhán dolgozók, gazdasági és informatikai szakemberek, adminisztrátorok. Azok, akik nem valamely külsős cég, hanem a kórházak alkalmazásában állnak, nagyjából 15–20 ezren vannak. Fizetésüket a közalkalmazotti bértábla és a bérminimum alakulása határozza meg, és hosszú évek óta kimaradnak az egészségügyi ágazati béremelésből. „Pedig speciális területen dolgoznak. Ha egy utcában nincs világítás, sötétben is hazatalálnak az ott lakók, viszont ha egy műtőben kiég egy lámpa, ott szó szerint megáll az élet. Ezek a dolgozók pótolhatatlanok, ha ők nem teremtik meg a megfelelő körülményeket a munkavégzéshez, a legmenőbb sebészprofesszor is tehetetlen. Nélkülük az egészségügyi ellátórendszer órákon belül leállna" – mondja Kiss László, az 5.12 Szakszervezet, a Tiszta Egészségügyért elnöke, aki maga is ápoló a Magyar Narancsnak.

Hozzáteszi, sokszor veszélyes munkakörökben dolgoznak ezek a munkavállalók, a mosodákban vagy sterilizálókban éppúgy fertőzéseknek vannak kitéve, mint az ápolók vagy az orvosok – a takarítókról nem is beszélve.

Kiss László szerint helytelen az a megközelítés, hogy az egészségügyi intézmények technikai dolgozói bármikor pótolhatók és munkájukhoz nincs szükség speciális szakismeretre. „Lehet, hogy nincs egészségügyi végzettségük, de szakismeretük van és kell is. Sokszor hosszú betanulás után tudják csak megfelelően elvégezni a feladatukat, amit el kellene ismerni – a bérezésben is."
Kiss László szerint a kórházak finanszírozása nem elégséges, egyértelműen központi megoldásra van szükség, ezzel a problémával az intézmények magukra vannak hagyva.

„Nagy a felháborodás a technikai munkatársak körében is, és bár nincs önálló szakszervezetük, szükség volna rá, úgy talán hathatósabban tudnának fellépni. Nem tudom, mit hoz a tavasz, de abban biztos vagyok, ha sztrájkról vagy bármiféle megmozdulásról lesz szó, ők is ott lesznek a frontvonalban." A teljes cikk a hetilapban.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink