• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Vajon hogyan képzeli a kormány a háziorvosok fizetésemelését?

Lapszemle 2021.01.23 Forrás: hvg.hu
Vajon hogyan képzeli a kormány a háziorvosok fizetésemelését?

Mit ért a miniszter praxisközösségek, és mit “lazább forma” alatt, hogyan képzelhető el a fogorvosok esetében, az asszisztensek esetében a béremelés?

Levelet írt a Magyar Orvosi Kamara Kásler Miklósnak és Pintér Sándornak is, hogy tisztázzák a béremelés kérdését. Szerintük Gulyás Gergely miniszter csütörtöki bejelentése ellentmond az orvosok béremelését meghatározó tavaly év végi kormányrendeletnek. A háziorvosok közül viszont van, aki örül a Gulyás által említett, és a béremelés feltételéül szabott praxisközösségnek, mert jó tapasztalatai vannak. Más arra figyelmeztet, hogy ez nem mindenütt lesz működőképes, írja a hvg.hu. 

“Teljes a zűrzavar” – mondta egy kelet-magyarországi kisvárosban dolgozó háziorvos arról a helyzetről, ami az alapellátásban dolgozó háziorvosok és a fogorvosok béremelésével kapcsolatban kialakult, főként Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki bejelentése után.

A miniszter arról beszélt a kormányinfón, hogy azok a háziorvosok fogják megkapni a tavaly év végén elfogadott orvostörvényben meghatározott megemelt bér 100 százalékát, akik praxisközösségekbe tömörülnek. Akik “lazább formát” választanak, azoknak annak 80 százalékával, akik maradnak egyéni orvosként pedig azoknak csupán annak 30 százalékával lesz magasabb a fizetésük, majd hozzátette, hogy ez vonatkozik a fogorvosokra is.

A bejelentésből nem derül ki, hogy pontosan mit ért a miniszter praxisközösségek, és mit “lazább forma” alatt, nem derült ki, hogy a fogorvosok esetében hogy kell elképzelni a béremelést, de az sem világos, hogy miként emelkedik majd a fizetésük az ilyen alapellátó praxisokban dolgozó szakdolgozóknak, mint például az asszisztensek. És azt sem tudni, hogy pontosan mikortól lesz a háziorvosok számláján is a megemelt bér.

Még a Magyar Orvosi Kamara számára sem volt tiszta a bejelentés, ezért pénteken levelet is írtak az Emmit vezető Kásler Miklósnak és az egészségügy átalakításában kulcsszerepet játszó Pintér Sándor belügyminiszternek. Ebben felhívták a figyelmüket arra, hogy a tavaly év végén elfogadott új orvosi bértáblában egy szó sincs arról, hogy különbséget tennének az házi- és fogorvosok között az alapján, hogy praxisközösségbe tartoznak vagy sem (a kormány ugyan korábban többször elmondta, hogy a praxisközösségek létrehozása a cél, de eddig nem kapcsolták hozzá a béremelést – a szerk). Szerintük Gulyás Gergely által csütörtökön bejelentett bérfejlesztési modell sérti a szektorsemleges finanszírozás elvét és előreláthatólag komoly bérfeszültséget okoz az önkormányzati és egyéni praxisokban dolgozók körében.

A MOK hiányolja a bejelentésből az alapellátó fogorvosok béremelésének mikéntjét, illetve az alapellátás szakdolgozóinak béremelésére vonatkozó információkat is. A kérdés tisztázása nélkül ők sem tudják kialakítani saját álláspontjukat – írták.

Legolvasottabb cikkeink