• Pollen
  • Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

   Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

  • Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

   Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

  • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

   Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

   Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

  • Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

   Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

  • Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

   Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

Végleg visszatértek a medvék Magyarországra

Lapszemle 2018.06.25 Forrás: magyaridok.hu Szerző:
Végleg visszatértek a medvék Magyarországra

Arra kell felkészülni, hogy a medvék mostantól kezdve folyamatosan jelen lesznek hazánkban.

Bár a sajtó egy része megpróbálta óriási szenzációként tálalni, hogy a medvék megjelentek Magyarországon, riportunkból kiderül: nem alakult ki tömeghisztéria azokon a településeken, ahol az állatok felbukkantak. A szakemberek mindenkit felkészítettek arra, hogy mit kell tenni, ha medvével találkoznak, továbbá felhívták a figyelmet a katasztrófaturizmus veszélyeire. Szavaik szerint arra kell felkészülni, hogy a medvék mostantól kezdve folyamatosan jelen lesznek hazánkban - írta a magyaridők.hu a riportjában.

Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai szakreferense kifejti: jelenlegi ismereteik szerint három medve egészen biztosan mozog az illetőségi területükön, de feltételezhetően további egyedek is vannak a térségben.

– Lehetséges, hogy a párzás miatti aktivitás vagy az élelemszerzés hajtja őket, de biztosat nem tudunk – jegyzi meg a szakember. Gombkötő Péter szerint leginkább arra lehet számítani, hogy a jövőben több hasonló jelenség is lesz, főként tavasszal, de persze előfordulhat, hogy évekig nem látnak majd az emberek medvét.

A zoológiai szakreferens kitér a „katasztrófaturizmus” problémájára is, mint mondja, komoly gondot okoz, hogy az emberek – a közösségi oldalakat is felhasználva – hamarabb érnek oda egy-egy helyszínre, mint a szakemberek. – A medve nem keresi az ember társaságát, jó lenne, ha mi is hagynánk az állatokat – jegyzi meg.

Mind a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, mind a WWF Magyarország adott ki tájékoztatást arról, hogy mi a teendő akkor, ha medvével találkozunk. Felhívásukban hangsúlyozták, hogy fontos és sürgető újra megtanulnunk együtt élni őshonos nagyragadozóinkkal. Mint írták, a medve nem játék, az állatot el kell kerülni, még a bocsokat sem szabad megközelíteni, megsimogatni vagy etetni.

– Ha erdőben járunk, és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat egy medve, akkor keltsünk magunk körül zajt. Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye. Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről.

Ha észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással. Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot távolodjunk el a környékről. Ne nézzünk a medve szemébe, de ne is fordítsunk hátat az állatnak – hívják fel a figyelmet.

 

Legolvasottabb cikkeink