• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Versenyt futnak a koronavírussal

Lapszemle 2020.02.27 Forrás: Index
Versenyt futnak a koronavírussal

A koronavírus terjedése ellen is egy hatékony vakcina kifejlesztése lenne a legjobb hosszú távú megoldás.

A WHO adatai szerint a világban jelenleg több mint hetven olyan gyógyszer vagy gyógyszer-kombináció létezik, amikkel kapcsolatban gőzerővel folynak a kutatások, azt vizsgálva, hogy hatékonyak lehetnek-e a koronavírus elleni küzdelemben. Az MIT Technology Review friss cikke összeszedte, hogy melyik az a hat terület, ahol gyors és ígéretes eredményre lehet számítani a közeljövőben, írja az Index.

Jól haladnak a Remdesivir nevű kísérleti antivirális gyógyszerrel kapcsolatos kutatások. A Remdesivirt eredetileg az ebola ellen fejlesztette ki egy amerikai biotechnológiai cég, a Gilead Sciences, és működési mechanizmusa dióhéjban úgy foglalható össze, hogy a szer gátolja az RNS-vírusfélék szaporodásához szükséges ribonukleinsav-szintézist. A kutatók szerint az intravénásan adható gyógyszer széles spektrumú vírusölő tulajdonságokkal bír, és az egészségügyi szakemberek meglehetősen optimisták a jövőbeli sikeres alkalmazásával kapcsolatban. 

Az állatokon (egereken, majmokon) végzett korábbi Remdesivir-kísérletek javarészt eredményesek voltak, januárban pedig egy 35 éves amerikai koronavírusos betegnek adtak belőle, akinek állapota az injekció megkapása után látványos javulást mutatott, és végül gyógyultan távozott a kórházból. Az amerikai egészségügyi intézetek szervezetének (National Institutes of Health, NIH) közlése szerint hamarosan további betegeken is tesztelni fogják a szert.

A védőoltások területén is történtek komoly előrelépések. Ahogy az influenzavírus ellen is a leghatékonyabb védelmet a megelőző oltás biztosítja, úgy a koronavírus terjedése ellen is egy hatékony vakcina kifejlesztése lenne a legjobb hosszú távú megoldás. A védőoltásokkal annyi a gond, hogy nagyon hosszadalmas a kifejlesztésük, és tesztelésük: jó esetben is legalább 3-4 évbe telik, míg biztonságosan a piacra kerülhet egy-egy hatékony szer, miközben egy sor kutatás zsákutcába fut. A jelenlegi helyzet annyival jobb, hogy a 2003-as SARS-járvány idején gyógyszerkutatók már kifejlesztettek több kísérleti vakcinát, amikből végül a SARS gyors lecsengése miatt nem lett végleges, piacképes oltóanyag. Most a kutatók leporolták a 17 évvel ezelőtti kísérleti dokumentációkat, és a SARS-hoz hasonló koronavírus elleni vakcina kifejlesztésén dolgoznak.

Felvetődött az is, hogy a koronavírus ellen már rég létezik egy bevált gyógyszer, ami pedig nem más, mint a malária elleni Chloroquine tabletta. A maláriás betegségek megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszer hatékonyságára egyelőre nincs szilárd bizonyíték, de Kínában már zajlanak az olcsó és nem utolsósorban azonnal rendelkezésre álló gyógyszer embereken végzett tesztjei, és a kezdeti laboratóriumi eredmények biztatóak is.

Legolvasottabb cikkeink