• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Vigyázat! Sok a törés és a zúzódás szünidőben

Lapszemle 2018.06.19 Forrás: heol.hu
Vigyázat! Sok a törés és a zúzódás szünidőben

A házi gyermekorvosok betegforgalma is megnő ­nyáron, hozzájuk főleg horzsolásokkal, napszúrás tüneteivel ­viszik a kiskorúakat.

Alkar- és csuklótörés, kutyaharapás, horzsolás, zúzódás, medencés baleset. Néhány a nyaranta leggyakrabban előforduló gyermekbalesetek közül. A szünidő felhőtlen örömmel, és sokszor felelőtlenséggel is együtt jár. Megkérdeztük, mire érdemes odafigyelni - írta a heol.hu.

– A nyári szünet alatt jelentősen meg szokott nőni a gyermekek körében a kerékpáros balesetek száma, sok alkar- és csuklótörést szoktunk ellátni, de a kutyaharapással érkezők száma is emelkedik. Gyakoriak a játszótéri balesetek.Leesnek a mászókáról, vagy a csúszdán sérülnek meg – fejtette ki a lapnak dr. Papp Sándor. Az egri Markhot Ferenc kórház traumatológiai osztályának főorvosa tudatta azt is, csúszdás balesetek a strandokon is gyakoriak, előfordul, hogy nem az előírásoknak megfelelően használják ezeket az eszközöket a kicsik.

– Az okozza a bajt, ha egyszerre, párosan csúsznak le a gyerekek, vagy nem várják meg, míg a másik leér a csúszdán, elúszik a csúszda elől, és ráesnek. Mind a strandok alkalmazottjainak, mind a szülőknek fel kell hívniuk a csemeték figyelmét e veszélyre – hangsúlyozta a doktor. – Jobb mindig óvatosnak lenni, amikor kell, érdemes bukósisakot és más védőfelszerelést adni a lányokra, fiúkra, könyök- és térdvédőt, de biciklizés esetén a láthatóságot biztosító eszközök is elengedhetetlenek.

A házi gyermekorvosok betegforgalma is megnő ­nyáron, hozzájuk főleg horzsolásokkal, napszúrás tüneteivel ­viszik a kiskorúakat.

– A játszótéren, kerékpározás közben sérülnek meg leginkább a gyerekek, de előfordult már, hogy valaki felakadt a kerítésre. Azokat a vágásokat, amiket nem kell össze­varrni, s a horzsolásokat el tudjuk helyben látni, de ha fejsérülés történik, akkor javasolni szoktam, hogy menjenek kórházba, érdemes röntgent készíttetni – árulta el dr. ­Kakszi Ildikó. A verpeléti gyermekorvos arra is kitért, napégés miatt nem szoktak hozzá fordulni, de napszúrással annál többször, ezért érdemes oda­figyelni a fejvédő viselésére és a bő folyadékpótlásra.

Legolvasottabb cikkeink